NOVINKY: Věčný smutek Yung Leana a znovuzrození Spice Girls v podání Lady Gaga

9. březen 2020

Od digitalizace tuzemského modulárního hrdiny po sebejisté návraty indie legend, to vše a nejen to najdete v aktuálních novinkách v playlistu Radia Wave!

Lady Gaga – Stupid Love

Credits: Stefani Germanotta, Ely „Rise“ Weisfield, Michael Tucker, Martin Bresso, Max Martin
Label: Interscope                                                                                                           Album: Chromatica

Singl Stupid Love předznamenává novou desku Lady Gaga Chromatica s datem vydání 10. dubna, a to ve velkém stylu. Pryč je nostalgická country póza. Na Stupid Love ji střídá euforický návrat k tanečním kořenům, duhová estetika Strážců vesmíru podpořená 80s syntezátorovými výboji, nadmíru funky basovou linkou a jasnou zprávou o významu lidské laskavosti.   

Yung Lean – Boylife In EU

Credits: Jonatan Leandoer
Label: YEAR0001
Album: Boylife in EU single

Yung Lean a jeho parta Sad Boys se chystá toto jaro na turné po Evropě i Severní Americe. K té příležitosti přišel švédský rapper s novým singlem a ztřeštěným klipem, kde vystupuje celá jeho klika jako kreslené postavičky například ze Simpsonů. Yung Lean se během své kariéry konstantně snaží překračovat žánrové hranice a vyzkoušet všechno možné, loni odpremiéroval svůj projekt Nectar pod jménem Jonatan Leandoer127, kde se vydal čistě artrockovou cestou. Podobnou atmosféru a postup se mu daří přinést i do Boylife In EU, smutného love songu, přesně jak to máme u Yung Leana rádi. 

Jessie Ware – Spotlight

Credits: Danny Parker, James Ford, Jessie Ware, Shungudzo Kuyimba
Label: Virgin                                                                                                        Album: What’s Your Pleasure?

Dobrých zpráv není nikdy dost a to, že Jessie Ware vydá nové album, je jedna z nich. What’s Your Pleasure? vyjde 5. června a britská zpěvačka na něm spolupracovala s  Kindness, Josephem Mountem z Metronomy nebo Jamesem Fordem ze Simian Mobile Disco. Právě ten s Ware spolupracoval na pilotním singlu Spotlight. K němu vznikl klip natočený v „modrém vlaku“, soukromém luxusním dopravním prostředku bývalého jugoslávského diktátora Tita. Poslední deskou Jessie Ware je tři roky staré album Glasshouse.

Real Lies – Boss Trick

Credits: Kev Kharas, Patrick King
Label: Unreal
Album: Lad Ash

Svou kombinací letargického vokálu na pomezí rapu a mluveného slova s melancholickými tanečními synťáky londýnští Real Lies vždy trochu připomínali Pet Shop Boys a tohle přirovnání jim nezmizí ani v roce 2020. Tím spíš, že z původní trojice už zbylo jenom duo. Jejich nejnovější singl má být poctou právě odešlému Tomu Watsonovi, chystané album navíc bude celé složené jenom z nejrůznějších rozloučení. Taneční londýnská melancholie ale pořád zní dobře.

Dirty Projectors – Overlord

Credits: David Longstreth, Maia Friedman
Label: Domino
Album: Overlord single

Doby, kdy bývali Dirty Projectors jednou z nejoslavovanějších indie kapel na světě, už se asi nevrátí. Nový singl kapely kolem perfekcionisty Davida Longstretha je ale pořád událostí. Tím spíš, že se na něj čekalo dva roky, jako v případě novinky Overlord. Vokálu se ve skladbě chopila členka kapely Maia Friedman a jemný akustický song je prý inspirovaný zvukem Joni Mitchell. Tomu se dá věřit. Info o případné chystané desce ještě nemáme. 

Real Estate – The Main Thing

Credits: Martin Courtney, Alex Bleeker, Jackson Pollis, Matt Kallman, Julian Lynch
Label: Domino
Album: The Maing Thing

Říkáme to pořád dokola, ale nedá se jinak: pokud chcete optimistický kytarový song, sáhněte do diskografie brooklynské kapely Real Estate. Ta od roku 2009 vydala čtveřici alb a čerstvě k nim připojuje páté. Z desky The Main Thing, na které trochu překvapivě hostuje třeba i elektropopový projekt Sylvan Esso, vybíráme hned titulní singl. 

Shabazz Palaces – Fast Learner (ft. Purple Tape Nate)

Credits: Ishmael Butler, Knife Knights, Tendai Maraire
Label: Sub Pop
Album: The Don Of Diamond Dreams

Seattleský art rap Shabazz Palaces se po třech letech opět vrací. V roce 2017 vydali na domovském labelu Sob Pop dvě nahrávky Quazarz a poté se na delší dobu odmlčeli, Ishmael Butler začal spolupracovat s Danielem Lopatinem (Oneohtrix Point Never) na projektu nesoucím název 319. Pátá řadová deska s názvem The Don Of Diamond Dreams vyjde letos na jaře. První singl Fast Learner představuje i prvního spolupracovníka v podobě Purple Tape Natea, který se objevil už na minulé nahrávce ve skladbě Love In The Time Of Kanye. 

HRTL – Tristram 101 

Credits: Leoš Hort
Label: Synth Vicious                                                                                             Album: Hotspot

Leoš Hort alias producent HRTL vydal první březnový den třetí studiové album Hotspot. Deska vyšla u katalánského vydavatelství Synth Vicious, za kterým stojí breakcoreový producent Ralp. Hotspot navazuje na předchozí desku Yellow Mellow, za kterou byl nominovaný na Anděla, toho HRTL dostal za debut Dataloss v roce 2015. HRTL se také účastnil exportního projektu Czeching. Na své třetí desce se HRTL odpoutává od limitací svých hardwarových mašin a značnou část nového materiálu naskicoval na svůj mobilní telefon. My si z novinky Hotspot vybíráme skladbu Tristram 101. 

P.E. – Pink Shiver

Credits: Veronica Torres
Label: Wharf Cat Records                                                                                     Album: Person

Loni v únoru se po pěti letech rozpadla brooklynská indierocková kapela Pill. Část členů se zformovala do nové formace P.E., která na sebe od počátku roku upozorňuje singly. Ten aktuální Pink Shiver ohlásil debutovou desku Person, která vyšla první březnový pátek. „Je to naše verze letního hitu – zábavná, hloupoučká, flirtující a odvážná. V groovu nahraném v absolutní euforii jsme našli místo, kde jsme se mohli totálně odvázat,“ popisují Pink Shiver členové P.E.

Stephen Malkmus – Shadowbanned

Credits: Stephen Malkmus
Label: Matador                                                                                                      Album: Traditional Techniques

Frontman legendárních devadesátkových indie rockerů Pavement Stephen Malkmus minulý týden vydal své třetí sólové album bez účasti doprovodné kapely Traditional Techniques. My si do rotace nasazujeme druhý singl Shadowbanned. Ten za zvuku lehce indického dronění rekontextualizuje současný internetový slovník do dadaistické hříčky, která osciluje mezi hravou naivitou a krutou realitou písničkářova pohledu na neuchopitelnost narativu současného světa.

Úkrok Leoše Horta k digitálnímu songwritingu či taneční naivita Lady Gaga? Doporučení naší hudební redakce si poslechněte v rozhovoru!

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.