NOVINKY: Vees, MGMT, Ash Koosha, Goat Girl a další zvěř

14. únor 2018

Z další nůše plné hudebních novinek se můžete těšit třeba na nové (a překvapivě osmdesátkové) MGMT, korejský indie pop Say Sue Me nebo třeba v Praze usazenou rapperku z Hellwanu. Dojde i na londýnskou kytarovku Goat Girl a íránského producenta Ash Koosha. A možná přijde i Václav Kraus.

Say Sue Me – Old Town
Credits: Sumi Choi
Label: Damnably

Jižní Korea teď samozřejmě žije olympiádou, nezapomíná se ale ani na ne tak úplně tradiční korejský vývozní artikl – prosluněný indie pop inspirovaný surf rockem a punkem. Právě tenhle žánr totiž hraje kapela Say Sue Me v čele se zpěvačkou Sumi Choi, která aktuálně láká na chystanou desku Where We Were Together singlem Old Town.

Goat Girl – The Man
Credits: Ellie Rose Davies
Label: Rough Trade

Doby, kdy byla každá nová britská kytarovka označována za nástupce The Beatles, už je naštěstí pryč. I tak se ale občas strhne rozruch – takový momentálně panuje kolem londýnské kapely Goat Girl, která sice ve videoklipu k songu The Man odkazuje na slavný film A Hard Day’s Night, zvukově ale čerpá spíš z post-punku.

Hellwana – Bump'n'Grime
Credits: Hellwana Evens
Label: Trash Gang

V Praze usazená zpěvačka, rapperka a modelka Hellwana má za sebou zatím jen pár koncertů a několik tracků na internetu. Pro novinku Bump'n'Grime už ale natočila členka kolektivu Trash Gang i regulérní videoklip. Dalším krokem je EPčko Sunbean, které by mělo vyjít v nejbližší době.

IDK – No Wave ft. Denzel Curry
Credits: Denzel Rae Don Curry, Jason Mills  
Label: HXLY LLC

Floridský rapper Denzel Curry na sebe upozornil před dvěma lety syrovým albem Imperial, teď se připomíná novým trackem No Wave, který natočil společně s kolegou, který si říká IDK. Beatový podklady pro kolaboraci dvou trapových objevů vytvořil producent Razjah.

Ash Koosha – Earth
Credits: Ash Koosha
Label: Ninja Tune

V Íránu narozený, v Anglii usazený producent Ash Koosha vydal před necelými dvěma lety velmi povedené album I Aka I, které patří k tomu nejlepšímu na značce Ninja Tune za poslední roky. Koosha si ale rozhodně nedává malé cíle, na letošní rok chystá dokonce albovou trilogii „o budoucnosti lidstva a mé cestě během let s děláním hudby“. Novinka Earth je jednou z několika skladeb, které vypustil za poslední týdny na internet jako předzvěst chystané desky.

Vees – Meat Song
Credits: Vees
Label: Tranzistor

Jihočeská kapela Vees už brzo naváže na svoje debutové album Foe Fry z roku 2012. Držitelé prestižního ocenění na přehlídce Český Tučňák vydávají už tenhle pátek 16. února na labelu Tranzistor desku No Way Back a jako první ukázku vypustili singl Meat Song. Ten je opatřený i klipem režírovaným Filipem Štočkem.

MGMT – Me And Michael
Credits: Andrew VanWyngarden, Benjamin Goldwasser
Label: Columbia Records

Zatím poslední a určitě nejhůř přijatá deska amerických MGMT vyšla před pěti lety. Na eponymní nahrávce experimentovali MGMT s psychedelií, trochu ale jakoby je opustila schopnost psát výrazné melodie. To se s dlouho očekávanou novinkou Little Dark Age rozhodně mění – do rotace putuje singl Me And Michael, který místo Ameriky roku 2018 připomíná spíš osmdesátky v Británii.

True Blue – Tell Me Texas
Credits: Maya Laner
Label: self-released

Zatím ne příliš známá zpěvačka Maya Laner, která vystupuje pod jménem True Blue, debutovala na konci minulého roku singlem Bad Behavior. K tomu teď přidává čerstvý track nazvaný Tell Me Texas. Synth popová skladba je tentokrát ještě o něco energičtější.

Kraus – Reach
Credits: Will Kraus
Label: Terrible Records

Will Kraus na svém aktuálním singlu Reach na nic nečeká – od první vteřiny skladby Reach staví neprostupnou shoegazovou zeď z pohřbených kytar, bzučíčí elektroniky a frenetických bicích. Kraus se poprvé uvedl na scéně svoji debutovou deskou End Tomorrow a singlem Reach propaguje druhé album. To se bude jmenovat Path a vyjde na začátku března u Terrible Records.

Iceage – Catch It
Credits: Elias Bender Rønnenfelt
Label: Matador

Vůdčí kapela dánské post-punkové vlny Iceage už sice svůj zvuk trochu změnila, pořád ale zůstává jednou z nejchytlavějších skupin na scéně. Od minulého alba Plowing Into the Field of Love už letos uběhnou čtyři roky a Iceage se teď vracejí s novým singlem Catch It. V atmosferickém klipu k songu hraje i David Dastmalchian známý třeba z nové série Twin Peaks.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.