NOVINKY: The Weeknd, bílej kluk, DJ Shadow a Prince v novém purpurovém kabátku

9. prosinec 2019

Playlist Radia Wave se tento týden rozrůstá hlavně o lavinu nekompromisního popu nejvyšší jakosti. Fanoušci nabroušených kytar, industrialu či art rocku ale nemají důvod smutnět, dostane se samozřejmě i na ně.

International Teachers of Pop – I Stole Yer Plimsoles ft. Jason Williamson

Credits: Adrian Flanagn, Jason Williamson
Label: Desolate Spools
Album: I Stole Yer Plimsoles single

Surreálná britská elektropopová kapela International Teachers of Pop se po úspěchu jejich letošní debutové desky objevila třeba i na festivalu Beseda u Bigbítu, a přestože ji asi výraznější mainstreamový úspěch nečeká, stoupá pořád vzhůru. Aktuálně vydala skvělý elektropopový singl I Stole Yer Plimsoles, který svým soundem navazuje na zmíněné eponymní album, chlubí se ale navíc i výjimečným hostem: vždy naštvaným a kousavým frontmanem Sleaford Mods Jasonem Williamsonem. Skvělá kombinace. 

Pregoblin – Anna (Flowers Won’t Grow)

Credits: Alex Sebley, Jessica Winter 
Label: eOne Music UK
Album: Anna (Flowers Won’t Grow) single

Další kapela, která vychází z britského undergroundu, ale má výrazné popové ambice. O dvojici Pregoblin se v posledních měsících začalo mluvit jako o velké popové naději, a přestože některé zprávy od našich agentů mluví o zpackaných koncertech, singly vydávají skvělé. Ten nový se jmenuje Anna (Flowers Won’t Grow) a má v sobě přesně tu zvláštní energii, která nadchla fanoušky prvního singlu Combustion. 

No Bra – Who Is the God ft. Abdu Ali

Credits: Susanne Oberbeck, Abdu Ali
Label: Muskel Records
Album: Love & Power 

Industriální kapela No Bra z východního Londýna vznikla v roce 2003 jako dvojice ve složení Susanne Oberbeck a Fanny Paul Clinton a od začátku se soustředila na kombinování experimentálnějších beatů s elektronickým popem a temným písničkářstvím. Susanne Oberbeck v tom pokračuje i na aktuální desce Love & Power, kterou už vydala sama. V tracku Who Is the God, který svou náladou z řady ostatních vybočuje, ale hostuje baltimorský avantgardní rapper Abdu Ali a svým vokálem z něj dělá groteskní a hodně chytlavý hit. 

DJ Shadow – Our Pathetic Age featuring Samuel T. Herring

Credits: Josh Davis, Samuel T. Herring
Label: Mass Appeal
Album: Our Pathetic Age

Šesté studiové album amerického producenta DJ Shadowa nazvané Our Pathetic Age zatím sklízí spíše rozpačité recenze, nicméně jeden track z aktuálního dvojalba zmiňují pochvalně snad všechny recenze. Je to titulní skladba, v níž hostuje Samuel T. Herring z Future Islands. Herring samozřejmě vystupuje také jako rapper Hemlock Ernst, ale u hiphopového producenta DJ Shadowa paradoxně zpívá, podobně jako před třemi lety na desce Clams Casino nebo jednom tracku od BadBadNotGood. Kromě Herringa na nové desce DJ Shadowa, která má stopáž dvojalba, hostují i Run the Jewels, De La Soul nebo Nas. 

The Weeknd – Blinding Lights

Credits: Abel Tesfaye, Ahmad Balshe, Jason Quenneville, Max Martin, Oscar Holter
Label: XO/Republic
Album: - 

Abel Tesfaye alias The Weekend si dal poslední rok pauzu, jeho poslední počin bylo EPčko My Dear Melancholy z března loňského roku. Teď to ale vypadá, že král depresivního R&B je zpět v plné síle. V rozmezí několika dní na konci listopadu vydal dva nové singly – Heartless (kolaborace s producentem Metro Boomin) a Blinding Lights, na kterém spolupracoval s hitmakerem Maxem Martinem. Nás víc zaujala druhá píseň, osmdesátková hitovka, která dostala i videoklip plný honiček aut. Nové album Weeknd ohlašuje pod pracovním názvem Chapter VI, víc se o něm zatím neví. 

bílej kluk – BEBEBE

Credits: Michal Plodek
Label: BCAA
Album: NIGHT NIGHT EP

Na počátku letošního roku dostal bílej kluk cenu Vinyla jako objev roku a od té doby stihl vydat už tři nahrávky. Tou zatím poslední je EPčko Night Night, z něhož si vybíráme skladbu BEBEBE, která šestiskladbovou kolekci uzavírá. Novinka bílého kluka navíc přichází jen necelý měsíc poté, co s kolektivem BCAA System vydali kompilaci No~one Is an Island, doplněnou o výstavu i krátký film. Na konci listopadu bílej kluk (aka Michal Plodek) také předskakoval na Radio Wave Stimul festivalu producentovi a zpěvákovi Palmistry.

Sorry – Rock ‘N’ Roll Star

Credits: Sorry
Label: Domino
Album: 925

Londýnské duo Sorry ještě před vydáním svého debutu 925, které je plánováno na jaro 2020, přicházejí s dvoutrackovým sedmipalcem, který nabízí pokrouceně groovy art rock s až nečekaně silnými refrény. Sorry se zároveň během následujících měsíců vydávají na celkem objemné turné nejen po Spojeném království, ale i s několika zastávkami v Evropě a USA. Nejblíže je tak můžete zastihnout koncem února v Berlíně.

LVIV – Young Libs

Credits: LVIV
Label: Roolette Records
Album: LVIV

Nová melbournská kapela LVIV nedávno vydala na nezávislém australském labelu Roolette Records svou debutovou nahrávku. K hlavnímu singlu Young Libs si s pomocí režiséra Mickeyho Masona natočili vintage klip za použití kamery Super 8. V duchu sovětských propagandistických videí se strefují do nacionalistických tendencí v současné Austrálii i po celém světě. MAGA kšiltovky a svetry kolem ramen zahrnuty!

Rank/Xerox – Cradle of Life

Credits: David West
Label: Iron Lung Records
Album: Servants in Heaven / Cradle of Life single

Perthskému farmáři, který se přesouvá po celém světě, aby tam zakládal kapely, vyšel comebackový sedmipalec s jeho kalifornskou post-punkovou skupinou Rank/Xerox. Po podzimním, melancholickém hitu Servants in Heaven jsme se tak na Iron Lung Records dočkali i druhé strany vinylové mince. Cradle of Life už nehraje na tak pochmurnou strunku a po podzimu i zimě nakonec snad přijde jaro. A nový život.

Prince – Something in the Water (Does Not Compute)

Credits: Prince Rogers Nelson
Label: Warner
Album: 1999 (2019 remaster)

Na konci listopadu jsme se dočkali nové vyčerpávající edice Princova přelomového alba 1999 z roku 1982. Najdete na ní mimo původních jedenácti songů v remasterovaných verzích i 35 dosud nevydaných tracků. Do playlistu Radia Wave po dlouhém přemítání zařazujeme místo nejprovařenějších bangerů 1999 nebo Little Red Corvette nestárnoucí „sleeper“ hit Something in the Water.

autoři: Jiří Špičák , Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.