NOVINKY: Zpívající Steve Buscemi v duetu s Kill The Dandies! a apokalyptický shoegaze Favorite Obsession

7. září 2020

V druhé zářijové porci hudebních novinek dominují tuzemské kapely The Valentines nebo Favorite Obsession, ale nechybí ani slovenský sólo projekt Toma Trnika s názvem Toello. Vzácného hosta – hollywoodského herce Stevea Buscemiho – přivítali v klipu post-punkoví Kill The Dandies!

International Teachers of Pop – Gaslight
Credits: Leonore Wheatley, Adrian Flanagan, Dean Honer
Label: Desolate Spools
Album: Pop Gossip

Naši severoangličtí oblíbenci, jejichž debutové album jsme vychválili do nebes a následně se na ně mohli podívat na festivalu Beseda u Bigbítu, konečně vydávají své druhé album nazvané Pop Gossip. Synthpopová kapela se zálibou v podivném anglickém dadaismu a vizuální nadsázce znovu vykopává inspirace z osmdesátek, následně je ale upravuje tak zásadně, že mimoděk vytváří svébytný svět. A je hodně zábavné v něm pobývat. Do naší rotace jde klipový singl Gaslight.

Blue Hawaii – Feelin’
Credits: Blue Hawaii
Label: Arbutus Records
Album: Feelin’ single

Elektropopová dvojice Blue Hawaii už je v našem playlistu zabydlená dlouhá léta a nevypadá to, že by z něj měla v nejbližší době mizet – každý jejich singl je totiž skvělou ukázkou toho, jak sofistikovaný a přitom životný může být zdánlivě standardní elektronický pop. Kapela se stále drží svého malého labelu Arbutus Records, na kterém aktuálně vydává i skvělý nový singl Feelin’.

Ela Minus – El Cielo No Es De Nadie
Credits: Gabriela Jimeno
Label: Domino Recording
Album: El Cielo No Es De Nadie single

Gabriela Jimeno aka Ela Minus je novou akvizicí předního nezávislého labelu Domino, na kterém vydala svůj debutový singl letos v dubnu uprostřed karantény. V Kolumbii narozená a v Brooklynu vychovaná hudebnice kombinuje elektronický pop s přesahy do taneční hudby s organickou energií a experimentální hranou. Aktuální track El Cielo No Es De Nadie je její nový singl.

Calvin Harris – Over Now ft. The Weeknd
Credits: Sir Dylan, Billy Walsh, Doc McKinney, Frank Dukes, Calvin Harris, Abel Tesfaye
Label: Republic/Sony

Na závěr prázdnin si skotský producent Calvin Harris přichystal singl, který se klidně mohl stát hitem letošního léta. V Over Now hostuje The Weeknd, který zpívá o konci jednoho vztahu do funkového rytmu. Skladba je pravděpodobně začátkem kampaně k nové Harrisově desce, producent nevydal dlouhohrající materiál od roku 2017 a Funk Wav Bounces Vol. 1. Žádné další informace o chystané desce ale ještě nemáme.

Clipping – Say the Name
Credits: Daveed Diggs, William Hutson, Jonathan Snipes
Label: Sub Pop
Album: Visions of Bodies Being Burned

Visions of Bodies Being Burned se bude jmenovat nová deska rapových experimentátorů Clipping. Vyjde 23. října na Sub Pop a trio z Los Angeles desku ohlašuje jako druhý díl jejich „socio-politické horrorcoreové série“, která začala vloni deskou There Existed an Addiction to Blood. Na albu hostují třeba Cam & China, Ho99o9, Sickness nebo Michael Esposito.

Toello – Bats & Butterflies
Credits: Tom Trnik

Slovenský hudebník Tom Trnik byl hlavním protagonistou projektu Brains for Sale, s nímž vydal několik EPček a také dlouhohrající desku In the Night. Jeho one-man band změnil jméno, nyní už pokračuje jako Toello. Bats & Butterflies je prvním singlem, který pod jménem Toello vypouští – všežravou estetiku Brains for Sale, která zahrnuje všechno od rocku po hiphopové beaty, si ale Trnik/Toello ponechal.

The Valentines – Tell Me You’re Gay
Credits: Jan Doležal, Ondřej Čepek, Matěj Novotný

Vítězové předloňské hitparády neobjevených Radia Wave Startér s novým singlem Tell Me You’re Gay pokračují v tom, co jim jde nejlépe, tedy v psaní veselých písniček o smutných věcech. Oproti poslednímu singlu Did My Back Hurt My Knife?, který natočili v libereckém Resound studiu v rámci svého triumfu ve Startéru, je na novince cítit daleko větší inspirace britskými The 1975. O zvuk tracku, u kterého můžete brečet a tancovat zároveň, se postaral Filip Vlček z John Wolfhooker a hradecké trio ho doplňuje velmi povedeným, záměrně „awkward“ videoklipem.

Favorite Obsession – Heaven
Credits: Karolína Nodesová, Tereza Vaníčková, Jaroslav Žofka

Shoegazeoví Favorite Obsession na novince Heaven za doprovodu špinavé basy a dreampopových kytar oproti předchozímu singlu Marshmallow těžkotonážně přitvrzují. Bývalí spolužáci z mostecké základky, Kája, Terka a Jára, sice zatím nahrávají na chalupě na jediný mikrofon, ale funguje to zatraceně dobře. Euforická novinka, která připomíná to nejlepší od Sonic Youth, je první vlaštovkou z podzimního debutového EP Sad Disco, na kterém pracují pod dohledem Sáry Vondráškové (Never Sol). Společně s ní by se měli snad brzy i podívat do studia.

Kill The Dandies! - Laura ft. Steve Buscemi
Credits: La Petite Sonja, Hank Manchini, Vratislav Placheta, Petr Janák
Label: Drug Me Records

Zatím nepojmenovanou desku post-punkových Kill The Dandies! předznamenává videosingl Laura. V něm, spolu s Dandies, účinkuje legendární hollywoodský herec Steve Buscemi. Ten si v klipu nejenom zahrál, ale se zpěvačkou a klávesačkou kapely La Petite Sonjou píseň také nazpíval. Vzácného hosta přinesla pražské formaci „objektivní náhoda“ při jejich loňském koncertu v Kasárnách Karlín, který nečekaně navštívila část herecké crew seriálu Nebe s.r.o. Ke čtvrtému albu, které by se mělo objevit na podzim, skupina chystá i vydatnou koncertní šňůru.

JPEGMAFIA – Last Dance!
Credits: Barrington Hendricks

Experimentální rapper z Baltimoru JPEGMAFIA po úspěšné třetí studiovce All My Heroes Are Cornballs vydává jeden singl za druhým. Na nejnovějším Last Dance! navíc do textu zvládnul napasovat jak bývalého hráče NBA Dennise Rodmana, tak zpěvačku Mary J. Blige. Zároveň na Twitteru oznámil, že Last Dance! je finálním singlem před vydáním desky. S posledními několika videosingly nastavil JPEGMAFIA, přezdívaný Peggy, autentickou lowbudgetovou estetiku, která výborně doplňuje jeho projev.

autoři: Jakub Kaifosz , Filip Černý , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio