Nový ředitel Institutu plánování a rozvoje: „Obyvatel centra stojí Prahu patnáctkrát méně než obyvatel periferie”

29. prosinec 2016

Jen kolem málokterého úřednického místa bylo letos tak živo, jako kolem postu ředitele Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Institut, který má připravit územní plán a zcela zásadně tím ovlivnit, jak bude Praha v následujících letech vypadat, byl od září bez vedení.

Tehdy totiž radní kvůli zpoždění přípravy metropolitního plánu odvolali Petra Hlaváčka. Jaké záměry má nový ředitel institutu? Ondřej Boháč je hostem Interview Plus.

„S panem Hlaváčkem jsme fungovali v jakémsi tandemu, dělal jsem mu zástupce ředitele. Nemám úplně ambici jeho, který byl mimořádnou osobností, nahradit, ale jsem připraven na něj navázat,” říká Boháč.

Nový ředitel institutu zdůrazňuje, že si toho bývalého velice váží. Je podle něj škoda, že už pro Prahu nepracuje. „Je na co navazovat, ale rozhodně mám s institutem vlastní plány. Myslím, že ho budu vést trošku jiným směrem, než Petr Hlaváček.”


Vidím u nás obecně společenský problém, že je zanedbána edukace v oblasti územního plánování. To, co je třeba na západě zvykem, že už na úrovni škol se v tomto vzdělává, to u nás chybí. Že se má jít na zelenou, to ví každé dítě. A pro život ve městě jsou to obdobně důležité věci. To je dlouhodobě přehlíženo a nám to významně komplikuje situaci při vysvětlování toho, proč je nějaký dokument potřeba a proč má právě tyto parametry. Ondřej Boháč

Plán do šesti měsíců

Boháč vystudoval přírodovědeckou fakultu, není architektem. To ale vidí jako svoji výhodu. „V institutu je velká koncentrace architektů. Někdy je potřeba od toho zdravého názorového sporu, který tam neustále probíhá, trochu poodstoupit a podívat se na tu problematiku trošku komplexněji. Geografie, která je takovou vědou o všem, je k tomu vhodná,” myslí si.

Odvolání svého předchůdce považuje za výsledek dvouletého procesu. „Točí se to kolem metropolitního plánu, kolem jeho přípravy. Moment odvolání mi třeba zcela jasný nebyl, ale jde o politické rozhodnutí. My jsme organizací města, takže ho respektujeme a musíme jet dále,” říká Boháč, který chce harmonogram dokončení územního plánu dokončit co nejdříve.

„Doufám, že bude už v lednu, nejpozději v únoru předložen na zastupitelstvu.” Na samotném plánu je podle něj ještě přibližně šest měsíců práce.

Prázdné autobusy

„Praha má mít jasno, kam má koncentrovat svoje investice, a má mít jasno, kde má systematicky povolovat větší zátěž území, má v tom mít přehled. Třeba člověk, který bydlí v centru, stojí Prahu patnáctkrát méně, než člověk, který bydlí na okraji města. Z hlediska řádného hospodáře máte mít tendenci ty lidi koncentrovat do centrálních částí města,” vysvětluje Boháč, proč je důležité plán mít.

Proč je obyvatel centra o tolik „levnější”? „Vy platíte nějaké veřejné služby typu osvětlení nebo dopravy. Čím je koncentrace obyvatel větší, tím více lidí nese ty náklady. Jsou odborné studie, které dokládají, že od padesáti lidí na hektar se vyloženě nevyplatí veřejná doprava. Prostě se nevyplatí, aby tam ten autobus dojížděl, když do něj nastoupí jeden člověk za odpoledne. A přesto je Praha nucena tu dopravu platit, protože musí tuto službu poskytovat,” odpovídá.

Obdobné je to podle nového ředitele s veřejným osvětlením. „Když platíte lampu, tak je výhodnější, aby pod tou lampou za noc prošlo sto lidí, ne jeden člověk,” říká.

Poslechněte si celé Interview Plus s novým ředitelem Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřejem Boháčem.

autoři: bum , vis
Spustit audio