Nový ředitel NG Jiří Fajt: Národní galerie možná opustí Veletržní palác

23. červenec 2014

„Otázka, v jakých objektech bude dál Národní galerie působit, je pro nás teď kruciální problém,“ říká nový ředitel Národní galerie Jiří Fajt. V současné době funguje NG v šesti objektech a dle slov Jiřího Fajta napjatý rozpočet této instituce plně neumožňuje řádnou péči o všechny tyto budovy. Ve hře je mj. například varianta, že by Národní galerie opustila Veletržní palác, ve kterém je nyní umístěna sbírka moderního a současného umění.

Jiří Fajt v rozhovoru připomněl, že provoz Veletržního paláce spolkne velkou část ze státního příspěvku, který NG dostává na provoz. Kromě toho, že je stavba finančně nákladná, má prý z pohledu vystavovatelů své limity a v konečném důsledku vlastně není pro prezentaci výtvarného umění příliš vhodná. Zatím nepadlo žádné definitivní rozhodnutí a vše se musí zvážit a zanalyzovat, ale jedna z hypotetických variant je i ta, že by se sbírka moderního a současného umění z Veletržního paláce přesunula jinam. A ve hře prý může být i možnost, že by se v případě vzniku nového objektu přestěhovaly do této stavby i některé další ze sbírek NG.

V rozhovoru jsme se dotkli i toho, že v současné době je NG řadou lidí vnímána jen jako jakýsi sklad umění. Jiří Fajt by ji prý chtěl víc otevřít veřejnosti a živému umění, měla by začít fungovat jako platforma, a ne jako pouhá muzejní instituce. „Otázka, proč tady jsme a pro koho to děláme, je pro kontext NG důležitá,“ říká Jiří Fajt a dodává, že konkrétní odpověď na tuto složitou otázku se veřejnost dozví v září, kdy chystá velkou tiskovou konferenci, na které oznámí zásadní teze své koncepce a představí svůj pracovní tým.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.