Nový úsek dálnice D8 spojí Ústí nad Labem s Německem

20. prosinec 2006

Ve čtvrtek začne motoristům sloužit úsek dálnice D8 z Trmic na Ústecku ke státní hranici. Je dlouhý 23 kilometrů, jeho stavba trvala pět let a stála 19 miliard. Řidiči pojedou přes několik mostů a projedou dva tunely - jeden z nich je nejdelším tunelem u nás.

Nový dálniční úsek s napojením na dálnice v Německu přitáhne na sever Čech zřejmě i více aut a kamionů. Vzhledem k tomu, že úsek přes České středohoří se začne stavět až během příštího roku, se tak zkomplikuje doprava na objízdných silnicích.

Pro směr k hranici bude doporučená trasa z Lovosic přes Velemín, Bořislav a před Teplicemi se už najede na čtyřproudou rychlostní silnici. Zvýšeného počtu vozidel projíždějících obcí se obávají někteří obyvatelé Velemína. Směrem od hranic by pak řidiči měli odbočit v Trmicích do údolí Labe na silnici I. třídy č. 30.

Šéf severočeské dopravní policie Jiří Ušák očekává problémy zejména v Ústí nad Labem. "Na křižovatce pod Větruší to vyhodnocujeme jako rizikové místo, kde skutečně zřejmě i bude docházet k poměrně značnému zahuštění dopravy."

Závažnější dopravní nehoda pak může na silnici podél Labe z Ústí do Lovosic zablokovat provoz úplně. Proto tam jsou kamery, které sledují provoz. Řidiči se pak na informačních tabulích u Trmic a Lovosic dovědí, kterou z tras objíždějících České středohoří bude lepší zvolit.

autor: hau
Spustit audio