Nový Vietnam je schopen postavit za dva měsíce mezinárodní letiště

31. květen 2006

Mnohým se spolu se slovem Vietnam vybaví nejrůznější spojitosti. Možná byste nečekali, že na poměrně malém území, které tvoří Vietnam, žije přes 60 etnik. Takže život zde je díky tomu opravdu bohatý. "Nenechte se mýlit americkými válečnými filmy. Vietnam je zemí, kterou stojí za to poznat i z druhé strany pohledu," říká host Casablanky s datem 28. května Jakub Wolf. POSLECHNĚTE SI: Záznam rozhovoru

V této buddhistické zemi najdete možná překvapivě spoustu středověkých památek. Ve Vietnamu je 65% vlhkost vzduchu, ovívají ho monzunové větry a samotné klima je zde pro Evropany poměrně těžce snesitelné. Vietnam je bezesporu zemí mnoha tváří a také civilizačních úrovní. Zajímavostí, kterou prozradil Jakub, určitě je, že obyvatelé hlavního města Hanoje se jezdí jako na atrakci dívat do hor na původní kmenové obyvatele. Casablanca s datem 28. května byla o Vietnamu, dlouhé nudli táhnoucí se od severu k jihu.

Vietnamská pagoda
autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.