Nový zákon o hazardu: Hmotná nouze nepůjde prohrát, tři čtvrtiny heren zmizí

21. listopad 2016

Začátkem příštího roku začne platit nový balíček zákonů, které regulují tvrdý hazard, a sníží počet heren a kasín v České republice. V té je až 100 tisíc patologických hráčů, 30 procent sedmnáctiletých má zkušenost s hazardem.

Na základě zákona o hazardu, který začne platit 1. ledna 2017, by měl být snížen počet heren z necelých 5000 na tisícovku. Zanikne také přes tisíc provozoven, barů a benzinových pump, v nichž mohly být provozovány automaty mimo dohled státu. Výsledkem bude asi 25 procent současného počtu zařízení, ve kterých je možné hazard provozovat. Na takové množství heren už bude mnohem snazší dohlédnout.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský věří, že stát nepřijde regulací o peníze z daní. „Od prvního ledna letošního roku je v účinnosti Volného novela, která navýšila loterní odvody z 20 na 28 procent, poplatek za umístění hry z 55 na 80 korun. Už na základě této novely by mělo dojít k navýšení loterijního výnosu o dvě miliardy korun,” říká Závodský.


Nová legislativa by měla počet závislých významným způsobem zredukovat. Postupně vznikne registr vyloučených hráčů, tedy osob, které pobírají sociální dávky, nacházejí se v insolvenci, nebo těch, kteří se vylučují dobrovolně, protože se léčí ze závislosti. Podle Závodského má balíček desítky nástrojů, které pomůžou v boji se závislostí na hazardu. „Ústřední myšlenkou toho zákona je právě snížení počtu závislých, táhne se to každým ustanovením, například zavírací hodiny, nebo povinné přestávky ve hře.”

Zrušit ty nejhorší

Jednou z městských částí, která se dlouhodobě potýká s množstvím heren, je i Praha 7. Ta se už v roce 2013, podobně jako radnice Prahy 4 a Prahy 5, rozhodla pro nulovou toleranci hazardu, zmizet z ní by tak měla i kasina.

„Trvá to, než se herny fyzicky zruší, letos na podzim zmizely dvě až tři herny. Jsem rád, že se zbavujeme těch nejhorších, což jsou ty hospody s pár automaty, kde je oproti kasinům, ve kterých se většinou musí ukazovat občanský průkaz, lehčí se schovat a hrát,” říká místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský. Ten nemá informace o tom, že by regulací vznikala nová centra hazardu, policie je podle něj schopná velmi rychle zakročit proti hernám, které fungují načerno a internetový hazard je podmíněn platební kartou, kterou zadlužený člověk většinou nezíská.

Problém se závislostí na hazardu vidí v jeho dostupnosti, některé městské části podle něj nejsou regulaci nakloněny. „Hazardní mapa Prahy je tím pádem dost rozličná, v jedné městské části může závislý nastoupit na tramvaj a za pět minut je v herně v jiné části města,” vysvětluje Mirovský.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.