Nucení prostě nefunguje, i když mám chvíle, kdy tohle pravidlo poruším, říká Máma v kuchyni
„Averze nesouvisí vůbec s chutí, ale s vědomím, že řepa je zdravá zelenina a to já nejím,“ říká Barbora Charvátová, autorka blogu Máma v kuchyni. „Snažím se, aby jídla byla hodnotná a zároveň atraktivní, což je ten největší oříšek. Co určitě nefunguje, je nucení. Mívám chvíle, kdy to poruším, ale nejlepší cesta je ta dlouhá a trpělivá. Ale to platí pro výchovu obecně.“
„Děti často baví jídlo, které mohou vzít do ruky. Tomu se říká metoda BLW a používá se úplně od malička, už od období přikrmování. Jiné děti zase preferují mixování. V pozdějším věku je to hlavně o tom, že si dítě samo chce regulovat, co bude jíst,“ shrnuje Barbora.
Co zavádění zeleniny a masa do jídelníčku malých dětí? „Máme tendenci dítěti všechno rychle nabídnout a ukázat mu celou pestrost světa. To ale není vždycky dobře. Novou potravinu doporučuju zkoušet tři čtyři dny, pak teprve přejít k další. Snáz pak vystopujeme, co způsobuje zažívací problémy nebo alergii. Dělejme to pomalu, dětské tělo nám za to poděkuje,“ radí Barbora.
„Kdo najde zdravou náhradu slazení, dostane Nobelovu cenu.“ Poslechněte si rozhovor s autorkou blogu Máma v kuchyni Barborou Charvátovou.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.