Nudu a stereotyp v posteli nezaženou nové techniky nebo hračky, ale prohloubení důvěry a intimity

28. červenec 2020

„Když se máme dobře ve vztahu, tak máme dobrý sex. V krizi sex nefunguje. Ale jsou různé typy vztahů,“ říká v Balancu psychoterapeutka Leona Rajdlová Dyrehauge o rozvoji sexuality a intimity v dlouhodobém vztahu. Na začátku bývá milostný život vášnivý a intenzivní, pak se proměňuje. Když přijde nuda a stereotyp, často se pokoušíme měnit sexuální prožívání technicky a prakticky. K dobrému sexu vede ale hlubší propojení partnerů i mimo postel, posilováním intimity, důvěry.

„Dobrý vztah ale nemusí zahrnovat dobrý sex. Je mnoho kvalitních vztahů, ve kterých si lidé důvěřují a mají blízký a hluboký vztah.“ Důležité je, aby oba byli spokojení, sexualita je jen část vztahu, každý ji prožívá a vnímá jinak. Ne každý potřebuje mít sex denně nebo velmi intenzivně. Naopak jsou i páry, pro které je důležitá živočišnost a sex funguje jako komunikace a pomáhá v řešení problémů a usmiřování.

„Někdy se pár potřebuje do kvalitního sexu promilovat časem. Nemusí to být od začátku intenzivní a vášnivé.“ Když vidíme svého partnera excelovat, vyzařovat sebevědomě, přitahuje nás to. Sex se v čase proměňuje, když se posiluje důvěra, nebojíme se zkoušet nové věci. Často ani netušíme, co by nás bavilo a co všechno můžeme bezpečně zažít. Teprve postupným poznáváním se a sbíráním zkušeností se může sexualita rozvíjet.

„Ke zrání sexuality je potřeba dobrá komunikace, sebereflexe a schopnost navázat hluboký vztah. Zrát i mimo postel.“ Když narazíme na nudu, zkoušíme nové věci, techniky, kostýmy, změnu prostředí. Samozřejmě to může prospět, ale spoléhat jen na techniku nejde. Sex a vzrušení je důležité vnímat v kontextu, kdyby šlo jen o techniku, mohli bychom spát s kýmkoliv, kdo ji ovládá. Do vztahu je dobré zvát novost, zažívat a objevovat další části osobnosti partnera.

Čtěte také

„Možná se mýlím, ale v terapii jsem nepotkala nikoho, komu by pomohlo mít další sexuální partnery mimo vztah.“ Často to poškodí důvěru mezi základními partnery a ohrozí vztah. Podle Leony Rajdlové Dyrehauge také sex mimo vztah poškozuje i sebeobraz člověka, který se pro něj rozhodl. Nakonec sezná, že je to náročné. Existují sexuální fantazie, které máme, ale ve skutečnosti je zažít nechceme. I sexualita má své temné stránky a je dobré s nimi zacházet opatrně.

Pusťte si další postřehy a rady k objevování partnerské sexuality, prohlubování důvěry a intimity.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka