Nulajednanulanula v Echu: Před bezprávím se nesmí zavírat oči

11. únor 2019

„Umíme líp hrát, ale ne o moc,“ říkají členové hardcorové kapely Nulajednanulanula tři roky poté, co byli u příležitosti vydání debutového dema hosty pořadu Špína. Teď mají venku řadové album Mit Liebe aus Sudeten, na kterém znovu spolupracovali s kytaristou Jardou ze spřízněné skupiny Tengri. Ze zkušebny se však tentokrát přesunuli do profesionálního studia v Ústí nad Labem, kde se ostatně nejen díky kořenům v Klášterci nad Ohří mohli cítit jako doma.

Sudetské rodiště se ostatně nepromítlo jen do titulu alba, ale i jeho nálady. „Sudety z celýho srdce milujem a zároveň je nenávidíme – a vydali jsme desku, která tak zní,“ říká kapela, která nyní kotví v Praze a Plzni a která album pojala jako rozloučení s rodným krajem. Potemnělost pak přenesli i do úvodní skladby Svoboda smrti, která vychází z tragického příběhu Jaroslava Janoty, muže, který byl odsouzen za střelbu na exekutory a krátce před nástupem do vězení spáchal sebevraždu. „Když je někde bezpráví, tak je třeba to řešit, ne před tím zavírat oči,“ říká k tomu kapela.

„Zastáváme princip kooperace,“ dodávají Nulajednanulanula, kteří vydání aktuální desky pojali podobně jako kdysi demo: kazety i CD totiž dotvářejí ručně vyráběnými obaly a nejinak tomu bude s vinylem, který je na spadnutí. Nová deska vznikala pozvolným tempem v průběhu dvou let, některé skladby jsou ještě mnohem starší. Nejen díky tomu mají ale v šuplíku nápady na novou nahrávku, jejíž podoba je nicméně zatím nejasná – ve hře je mimo jiné split se zmíněnými Tengri.

Co se v kapele událo od roku 2016, kdy byla hostem Špíny? Proč se jim tak dobře nahrávalo v Tajným studiu? A které sprosté slovo poprvé zaznělo v historii pořadu? Prozradí Echo s kapelou Nulajednanulanula.

PLAYLIST:
Nulajednanulanula – Mit Liebe aus Sudeten
Employed to Serve – Void Ambition
Algernon Cadwaller – Pitfall
Cave State – Phase One
Fear of Extinction – Eight Hour Hell
Friendship – Jerusalem
I Love 69 Popgejů – Blíží se bouře
Samčo brat dážďoviek – Brad Pitt
Anne M. Christiansen – Namalovat slunce
Cat Power – Sea of Love
Loma Prieta – Useless Limbs
Neglected – Untitled
Lord Snow – Untitled

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Související