Nulová tolerance hazardu v Kladně už neplatí. Zastupitelé vyhlášku zrušili

9. prosinec 2015
Zprávy

Řada radnic postupně zakazuje provoz heren na území města. Opačný krok udělalo Kladno. To dnes na posledním letošním jednání zastupitelstva zrušilo vyhlášku, která měla automatům a videoloterijním terminálům ve městě vystavit absolutní stopku.

Vyhláška zakazující hazard měla platit od podzimu 2016. Teď ale koalice přišla s návrhem ji zrušit.

Primátor Milan Volf z Volby pro Kladno tvrdí, že po úplném zákazu by ve městě mohly vznikat černé herny. A to si město nepřeje.

„Tak zkušenost je v pražských obvodech, které mají stejný počet obyvatel, jako máme my. Všude, kde byla nulová tolerance, se první navezly kvízomaty, po kvízomatech jsou dávány automaty a vždycky si to ta mafie umí nahradit,“ říká Volf.

S tím ale nesouhlasí opoziční zastupitelé, například Miroslav Bernášek z ODS, který vloni ještě jako člen rady pomáhal vyhlášku prosazovat.

„To je argument, který používají i provozovatelé herních automatů. Máme tady přece orgány činné v trestním řízení, policii, městskou policii, finanční úřad, živnostenský úřad,“ podotýká.

Tolerovat provoz hazardních her zcela odmítli třeba v Kolíně, Kroměříži, Blansku nebo v Brně. Existují ale i samosprávy, které stejně jako Kladno od úplného zákazu ustoupily, například Jablonec nad Nisou nebo Mnichovo Hradiště.

Město chce počkat na regulaci státu

Kladno teď chce počkat na chystaný zákon, který bude hazard plošně upravovat. Podle primátora Volfa budou podmínky státu k regulaci stačit. „Jste-li někde dlužníkem, nepustí vás to hrát. Nemáte hotovost na kartě, nepustí vás to hrát,“ vyjmenovává Volf.

Herny teď jsou v Kladně na zhruba osmi stovkách míst. Radnice plánuje inventuru podmínek, za kterých fungují, a podle toho provozovny případně zrušit.

autoři: ČRo , Kateřina Havránková
Spustit audio