Nultá léta a knihy: Hádající se básníci i výpravy na Sibiř

10. říjen 2013
Liberatura

Návraty do nedávné historie, romány o Sibiři nebo Jižní Americe i vášnivé diskuze o angažované poezii – to je jen pár témat, která prostupují českou literaturu prvního desetiletí 21. století. Roky 2001 až 2010 mapují pro Ústav pro českou literaturu AV ČR v přednáškách i chystaném svazku Alena Fialová a Petr Hruška, kteří byli hosty této bilanční Liberatury.

„Nejsem si úplně jistý, jestli není cesta za čtenářem v případě angažovaných básníků trochu marketingově dolézavá. A jestli se tady nepopírá cosi velmi podstatného a pro poezii důležitého, to znamená trvání na určitém vnitřním ponoru, na ručení za text svým vlastním prožitkem,“ říká k bouřlivým debatám o angažované poezii Petr Hruška, redaktor oddílu poezie v připravované knize V souřadnicích mnohosti. Česká literatura první dekády 21. století v interpretacích.

Alena Fialová, editorka svazku a také redaktorka oddílu próza, upozorňuje například na „cestovatelské“ romány, které se v první dekádě tohoto století objevily a jejichž autoři si překvapivě vybrali stejná místa: Ryšavého Cesty na Sibiř nebo Stanice Tajga Petry Hůlové. „Dají se tu vystopovat trendy, které se dřív tolik v české próze neobjevovaly, je to hlavně trend návratu k nedávné české minulosti, a to zvláště k traumatickým bodům, jako byla válka, odsun Němců a 50. léta. A zároveň je tu dost výrazný trend zpodobovat život za normalizace, hlavně z pohledu dětského nebo dospívajícího,“ vyjmenovává Fialová další společné prvky mnoha próz.

00861005.jpeg

Více o projektu V souřadnicích mnohosti. Česká literatura první dekády 21. století v interpretacích a také tipy na knížky, které by vám z prvního desetiletí neměly uniknout, najdete v rozhovoru.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.