Nusle Sound System ve Špíně: „No sleep till beztřídní společnost“ je povzdech zlomenejch lidí, ne plán

1. duben 2019

Pražská noiserocková kapela Nusle Sound System funguje něco málo přes rok, za tu dobu ovšem kolem sebe stihla vytvořit množství mýtů i dohadů. Kromě představování jejich nedávno digitálně vydané desky tak ve Špíně uvedli spoustu z nich na pravou míru. Třeba jak se to má s (ne)láskou k jejich názvu.

La Prospérité, Václav Klaus, Ambellyn – ve výčtu by se dalo dlouho pokračovat, v Nusle Sound System najdeme trojici, která se pohybuje na podzemní scéně dlouhou dobu. Někdejší emo hardcore, který hrál kytarista Honza, se ovšem v NSS transformoval do víc heavy podoby. Celé to navíc začalo, když Honza oslovil Vencu, aby s ním hrál (po vzoru Death Grips) v jeho rapovém projektu Ghettoblaster živě na bicí, což se nakonec neuskutečnilo. „Asi jsme neschopný, teda hlavně jak to technicky udělat, nechtěl jsem totiž hrát s clickem,“ vysvětlil Honza, proč to tak dopadlo a proč místo bicích v Ghettoblasteru kluci založili novou kapelu a přizvali Miče. V sestavě se v jednu chvíli objevil i kytarista z Or Adam, nakonec se ale vrátili k základní kombinaci.

Věrozvěsti sockarapu Násilník a Ghettoblaster ve Špíně: Všechno to tak nějak vyplynulo samo

03789863_0.jpeg

Násilníkovo Nemám EP sice vyšlo digitálně už před nějakou dobou, ovšem fyzické podoby se mu dostalo až nedávno díky pečlivému přístupu Hospital Use Only, nového labelu, který není tak úplně label. A ještě navíc jednu ze skladeb remixoval dnes již v duu vystupující rapper Ghettoblaster. Pozvali jsme si proto do Špíny oba projekty, abychom trochu rozkryli, jak to s tím punkem a rapem je.

Deska, která vyšla necelý rok po jejich prvním koncertu a na obalu má Nuselský most s padajícími lidmi, rozhodně nemá být, stejně jako jejich název, poctou jedné čtvrti, byť mají okolí své zkušebny docela rádi. Vznikala poměrně zajímavým způsobem, ke kterému došlo tak, že na samotné nahrávání nedorazil zvukař. Naštěstí jistá dřívější nedůvěra ve studia v kombinaci s experimentováním s domácím nahráváním genezi desky nezabránila. A brzy si ji podle kluků nebudeme muset pouštět jen na Bandcampu. Chystají totiž kazetu na (oděvní) značce HUO, která podpořila už CDčkovou podobu Násilníkova Nemám EP.

Kromě NSS jsme se bavili také o dalších plánech, které kluci mají. Zatímco Venca doma vaří sólovou nahrávku a Honza transformoval Ghettoblaster do Císařpancíř, Mič se věnuje sítotisku v rámci HUO, kde zastává i funkci hlavního inkvizitora (co to obnáší, během rozhovoru poměrně obšírně rozvedl).

Hodlají se NSS v budoucnu rozpadnout? Jaké to je, vyjet na turné s cizí kapelou jako fotograf? Proč nevěřit zvukařům? Jsou NSS rozlítaná kapela? A jak často si je někdo plete s technem? Poslechněte si celou Špínu s Nusle Sound System ze záznamu!

autoři: Judita Císařová , Petr Wagner , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.