Nytrová: Můj odchod je vztyčený prst, aby vedení ČSSD zasáhlo proti politické korupci

17. leden 2017

ROZHOVOR. Poslankyně Pavlína Nytrová vzbudila loni v létě pozornost svými výroky na adresu homosexuálů. Tehdy sklidila kritiku za větu, že „homosexuálové se budou snažit zrealizovat sex s dětmi”. K odchodu ze strany ji vyzvala například stranická kolegyně a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, poslankyně to tehdy odmítla. Ze strany odešla v polovině prosince, veřejně to oznámila minulý týden. „V posledních letech se v ČSSD cítím jako člověk, který nemá možnost otevřeně projevit svůj názor,” říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Poslankyně Pavlína Nytrová je hostem Interview Plus.

Co se změnilo od loňského léta, kdy jste mluvila o tom, že nevidíte důvod k opuštění ČSSD?

Změnilo se to, že situace v okrese Frýdek-Místek se neustále vyostřovala, zhoršovala. Byly na mě kladeny útoky, byla jsem vystavena nepravdám a polopravdám, lžím.

Ze strany koho?

Ze strany vedení okresu Frýdek-Místek. Poslední kapkou, proč jsem tento krok učinila, bylo vyloučení předsedy místní organizace Třinec. Je to člověk, který je čestný a chtěl pro stranu aktivně pracovat, ale protože nebyl loajální k politické korupci a k lidem, kteří v tuto chvíli vedou Frýdek-Místek, byl z této strany vyloučen.


Upozorňovala jsem okresní, krajskou i celostátní úroveň lidí z Prahy i předsedu o tom, co se ve Frýdku-Místku děje a nikdy jsem nebyla vyslyšena. Na sociální demokracii mi vadí především to, že je to strana, která je prolezlá politickou korupcí. Mám tím na mysli trafiky, různé výhody a posty pro loajální členy ČSSD a její příznivce. Tito lidé nehlasují na zastupitelstvech často v souladu se svým voličem. Pavlína Nytrová


Pavlína Nytrová vystoupila ze strany 15. prosince 2016, svůj odchod oznámila 10. ledna informováním předsedy strany. Jak uvedla v Interview Plus, neuvažuje o tom, že by znovu kandidovala ve volbách.

Důvody vašeho odchodu se tedy týkají spíše lokální politiky, nikoliv té celostátní.

Ano, především.

Je pravdivá informace, že jste vystoupila 15. prosince minulého roku?

Ano, vystoupila jsem 15. prosince. Chtěla jsem informovat osobně předsedu strany o tomto svém kroku, a tak jsem tak učinila hned po skončení klubu Sociální demokracie.

To bylo až 10. ledna, je to tak?

To bylo 10. ledna, protože jsem neměla možnost setkat se s předsedou dřív.

Kontaktovala jste například předsedu sněmovny nebo poslaneckého klubu ještě před vaším rozhodnutím?

Před rozhodnutím jsem nekontaktovala nikoho. Je to mé osobní rozhodnutí, chtěla jsem se rozhodnout bez toho, aby na mě byly činěné jakékoliv nátlaky.

Vy jste neuvažovala o tom, že se nejdříve s výtkami obrátíte například na předsedu ČSSD nebo vedení strany?

Na předsedu ČSSD jsem se se svými výtkami obracela už několik let.

Jak reagoval?

Předseda ČSSD zastává názor, že věci, které se dějí na lokální úrovni by se na lokální úrovni měly vyřešit. Nemá pravomoc a sílu, aby to sám mohl ovlivnit. On sám v jednom z tiskových prohlášení vyzval ty, kteří jsou obviněni nebo obžalováni, aby opustili Sociální demokracii. Přesto vidíme na příkladech z celé republiky, že se tito lidé cítí nevinní a tu stranu opustit nechtějí.

V ČSSD jste byla 20 let a mluvíte o tom, že jste do ní šla s nějakými ideály. Nevnímáte to tak, že byste tímto svým krokem mohla ČSSD poškodit?

Kdo poškozuje Sociální demokracii? Ten, kdo poukazuje na její nedostatky, nebo ten, kdo se těmi nedostatky zabýval, chtěl je řešit, a nikdy nebyl vyslyšen? Upozorňovala jsem okresní, krajskou i celostátní úroveň, upozorňovala jsem předsedu strany na to, co se děje ve Frýdku-Místku.


Byla bych moc ráda, kdyby si pražské vedení ČSSD uvědomilo, že jsou ve straně velmi závažné důvody a je třeba je řešit. Pokud tyto velmi závažné důvody nebudeme řešit, tak skončíme tam, kde skončila ODS, na pitevně. Pavlína Nytrová

Buďme, prosím, konkrétní. Co zásadního vám vadí tak moc, že jste se rozhodla ČSSD opustit?

Na Sociální demokracii mi vadí především to, že je to strana prolezlá politickou korupcí. Tou politickou korupcí mám na mysli trafiky, různé výhody a posty pro loajální členy ČSSD či jejich příznivce. Tito lidé potom nehlasují na zastupitelstvech v souladu se svým voličem, občanem.

Nebylo by tedy logičtější se obrátit spíše na orgány činné v trestním řízení nebo policii, než ze strany odcházet?

Pokud mi sdělíte, na základě čeho bych se měla obrátit na orgány činné v trestním řízení, tak udělám. Já jsem nenašla žádný paragraf, na základě kterého bych mohla politickou korupci oznámit. Jedná se o politickou korupci, to jsou vzájemné klientelistické vazby mezi členy ČSSD a jejími příznivci. Na toto naše zákony nepamatují. Tito lidé, kteří jsou vzájemně svázáni politickou korupcí, potom hlasují na schůzích, konferencích a sjezdech.

Známe případ, kdy byli tři bývalí poslanci za ODS vzati do vazby právě za podezření z politických trafik. Podle vás nejsou praktiky, o kterých mluvíte, trestně právní, ale jde spíš o nějaké morální pochybení?

Ano, je to především o morálce a etice. O chuti být důvěryhodným vzorem svým voličům.

Co se na tom změní vaším odchodem ze strany?

Byla bych moc ráda, kdyby si pražské vedení ČSSD uvědomilo, že jsou ve straně velmi závažné důvody a je třeba je řešit. Pokud tyto velmi závažné důvody nebudeme řešit, tak skončíme tam, kde skončila ODS, na pitevně.

Poslechněte si celé Interview Plus s poslankyní a bývalou členkou ČSSD Pavlínou Nytrovou.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.