O čem sníme, když dobře spíme. O obavách, vnitřních konfliktech a nevyřčených touhách

21. leden 2020

„Sen je náš druhý život. Odehrávají se v něm různé příběhy, zjevují se reálné i nereálné postavy,“ říká v Balancu Karin Emily, psychoterapeutka a koučka. Podle jednoho ze zakladatelů psychoanalýzy C. G. Junga je sen královská cesta do nevědomí. Co sny mohou říct o nás samotných a jak je použít k osobnímu růstu?

„Sen dokáže zobrazit potlačené vnitřní konflikty, nenaplněné touhy, obavy. Ale teorií o snech je mnoho.“ Podle některých se lidem, kteří žijí naplno a život prožívají, sny nezdají. Zdají se ale každému, jen si je nepamatujeme. Prý když se terapeutka ptá na sny, a klienti žádné nemají, je pravděpodobné, že brzo snít začnou a přinesou si je do terapie.

„Zašifrovaně, ale velmi emočně přiléhavě sny zobrazují, co jsme neodžili.“ Přes den nedokážeme věnovat plnou pozornost tomu, co se děje v nás a kolem nás. Mozek to všechno zaznamenává a některé obsahy, které třeba vidět nechceme, se vyjeví v noci. Důležité sny jsou ty, které zobrazují vnitřní konflikty. Pokud se sny opakují, je pravděpodobné, že jsou významné a že se jedná o téma, které bychom měli řešit.

spánek - sen - v posteli

„Symboly nejsou jednoznačné. Pro někoho pes reprezentuje věrnost, když vás ale v dětství pokousal, bude mít význam pravděpodobně jiný.“ Důležité je všímat si také, kde se sen odehrává. Pokud je to někde uvnitř budovy, tak zpravidla čím hlouběji v budově je, tím hlouběji je i v nevědomí. Postavy ve snu nemusí znázorňovat jiné lidi, mohou ukazovat část osobnosti snícího. Sny jsou velmi niterná a intimní záležitost. Z paměti mizí velmi rychle, není špatné mít na nočním stolku papír a tužku a sen si zapsat. Pozor ale na noční svícení modrým světlem, to spánek narušuje a zápis do telefonu nebo tabletu může rozladit naši pozornost.

Co může znamenat, když ve snu nedokážeme běžet nebo křičet? „Nejsou důležité symboly, ale spíš emoce, kterou prožíváme. Může to být potřeba úniku nebo cosi vykřičet. Říci, co si vědomě nedovolíme.“ Zuby mohou být známkou agrese. Potřebujeme se do něčeho zakousnout, něco skousnout či překousnout. Můžeme tedy pátrat i po spojení s naší řečí.  

Pusťte si celý Balanc o snění. Co všechno lze nalézt v krajině snů a jak tomu porozumět?

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.