O dotace na nový kotel si lidé z Olomouckého kraje mohou zažádat od příštího roku

10. srpen 2015

O kotlíkové dotace si v Olomouckém kraji můžete zažádat od příštího roku. Finanční podpora Ministerstva životního prostředí je určena na výměnu starého kotle za modernější zařízení.

Všechny kraje musejí o peníze zažádat do konce září, Olomoucký kraj už všechny přílohy a dokumenty zpracovává.

„Bydlím ve starém baráku, takže mám i starý kotel. O výměně uvažuji už dlouho, ale počkám si rok na dotaci a uvidíme. Jaký kotel? O tom jsem ještě pořádně neuvažovala, ale myslím, že to bude biomasa, protože šetří životní prostředí," říká paní Petra z Olomouce. Kraj počítá s tím, že o kotlíkovou dotaci bude v příštím roce velký zájem.

„Myslím si, že co se týče rozdělení peněz na výměnu kotlů, tak zájem obyvatel Olomouckého kraje bude velký," uvádí mluvčí krajského úřadu Kamila Navrátilová. Výměnou starých kotlů za modernější zařízení by se měla v kraji zlepšit kvalita ovzduší.

„Nejvíce znečištěné oblasti v Olomouckém kraji jsou na Přerovsku a potom v části Olomoucka," říká Navrátilová.

Podle krajské mluvčí si o dotaci mohou zažádat všichni majitelé rodinných domů v kraji: „Týká se to celého území Olomouckého kraje, v tomto nebude žádné omezení. Možnost mají jak obyvatelé severu regionu, tak Střední Moravy."

Na kotlíkové dotace půjde do krajů dohromady 9 miliard korun. Olomoucký kraj by měl v první výzvě Ministerstva životního prostředí získat 172 milionů.

„Příjemce dotace může dostat na jeden kotel maximálně 127 a půl tisíce korun. V Olomouckém kraji by mělo být do konce roku 2018 vyměněno minimálně 1140 kotlů," dodává Navrátilová.

První žádosti o finanční podporu budou moci obyvatelé kraje předkládat na hejtmanství v první polovině příštího roku. O peníze na výměnu kotle ale můžou požádat i ti, kteří se do akce pustili už letos od 15. července. Takovou výměnu je ale podle mluvčí kraje potřeba zdokumentovat.

„Pečlivě nafotit jak stávající kotel na pevná paliva, jeho napojení na otopnou soustavu a komínové těleso. Dále je třeba nafotit samotnou kotelnu a dům, ve kterém se kotelna nachází."

Bez doložení fotodokumentace kraj takovou dotaci nepodpoří.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio