O těžkém kovu, lásce a peklu. Metalový speciál s Vladimirem 518

24. září 2020

Drtivá většina lidí má Vladimira 518 zařazeného hlavně jako rappera a výtvarníka. Jeho láska k metalu sice tu a tam probleskne, málokdo ale ví, že nebýt metalových kapel, možná by se k rapu vůbec nedostal. Fatální okouzlení silou hudby a myšlenek, které vám v určitém věku změní život, měl u Vládi na svědomí právě metal. A jelikož ho miluje dodnes, pozvali jsme ho k nám do studia s jasným cílem – pouštět jen metal a bavit se o něm.

Už podle výběru skladeb do playlistu bylo naprosto jasné, že to bude velmi nekompromisní díl. Zvláště pak, když se ke každé kapele váže i osobní historka, z nichž některé sahají hluboko do Vladimírovy minulosti. Dozvíte se tudíž, jak se dá domluvit schůzka s Františkem Štormem z Master´s Hammer pomocí telefonního seznamu za účelem rozhovoru pro fanzin, který Vláďa začal dělat, když mu bylo 13 let, anebo kdo způsobil šílený zvuk na koncertě Motörhead. Dojde i na několik trochu nečekaných a překvapivých souvislostí, kdy se minulost propojí se současností, která díky tomu dostane velmi zajímavé kontury.

Vladimír zkrátka na příkladu metalu jasně ukáže, že víc než cokoliv jiného je zaťatý, možná až fanatický fanoušek hudby, kterou hltá všemi smysly a dokázal by o ní mluvit i bez jakékoliv přípravy dlouhé hodiny – a navíc velmi poutavě a přirozeně. I po víc jak třiceti letech si vybavuje naprosté detaily, ať už ve spojitosti s vydáváním fanzinu, s osobními setkáními, či koncerty. A právě proto byl tento díl tak speciální.

Co uvolnilo napětí při setkání s Kerrym Kingem ze Slayer v Praze? Proč volal Vláďovi Jirka Valter z Root a proč zatím nedošlo na unikátní hudební spojení? To vše a mnohem víc se dozvíte při poslechu celého dílu Modelářů.

Playlist:

Master´s Hammer – Jáma Pekel
Slayer  Seasons in the Abyss
Danzig  How the Gods Kill
Carcass  Heartwork
Root  Aposiopesis
Motörhead  Ace of Spades

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.