Občané proti hazardu: Čekáme na registry hráčů, největší rezervy má nový zákon v on-line prostředí

2. leden 2017

Česko zavádí nová pravidla pro hazard, která mají za cíl omezit množství provozovatelů herních automatů. Zdanění hazardu bude podléhat dvěma sazbám, 23 a 35 procent a ve hře je i blokace webů nelegálních on-line sázek.

„Nemáme žádné pochybnosti o tom, že by byl zákon nějak špatně nastaven. V současné době soutěžíme zhotovitele toho informačního systému, což podle starého zákona o veřejných zakázkách trvá nějaký čas,“ říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Registr hráčů

Podle náměstka nejde ohledně zpoždění spuštění registru hráčů o zásadní komplikaci, která by měla ovlivnit účinnost zákona. Druhým hostem je Martin Svoboda, předseda sdružení Občané proti hazardu. Ten si myslí, že řada opatření je naopak závislá na registru hráčů. „Není to nějaký nenapravitelný fail (nenapravitelná chyba, pozn. red.), jakmile ten registr bude, tak bude fungovat. Ale ne současně se začátkem zákona.“


Když bude klesat počet patologických hráčů, kteří jsou hazardem ožebračování a potlačí se množství ilegálního hazardu, měly by být výnosy zhruba stejné. Cílem není navýšení daňových příjmů. Náměstek ministra financí Ondřej Závodský

Bez registru podle Svobody nebude možné sledovat samotné hráče, vyloučit je ze hry nebo zaznamenat intervaly hraní a pauzy.

„Zákon jako celek samozřejmě vítáme. Mohl být lepší, ale mohl být i horší. Jde o legislativní výkop, který jak věříme, nebude konečný, protože by si legislativa zasloužila zpřísnění zejména v ochraně hráčů,“ říká předseda sdružení Občané proti hazardu.

Cílem je snížit radikálním způsobem počet patologických hráčů a zvýšit vymahatelnost práva v této oblasti.

On-line sázky

Nový hazardní zákon otevírá i otázku, zda opatření dokáží potlačit i ilegální hazard na internetu. Jak potvrzují oba hosté, řada majitelů pevných zařízení se snaží přesouvat na internetu. „Největší nebezpečí z hlediska sociálně slabých lidí, kteří by opravdu hrát neměli, si myslíme a jsme přesvědčení, že leží zejména na ulici. Na internet se nesmí zapomínat a tam si myslíme, že jsou největší rezervy toho zákona. Jsme poměrně skeptičtí, jak moc bude vymahatelné to, jak je zákon nastaven směrem k nelegálnímu hazardu na internetu,“ říká předseda sdružení Občané proti hazardu.


Kvůli striktnímu vymezení, co to je herna, očekává ministerstvo pokles jejich počtu až o tři čtvrtiny oproti roku 2016. Další novinkou je takzvaný registr hráčů - provozovatelé nejen kasin, ale i heren, musí nově u všech návštěvníků ověřit totožnost.

Závodský k tomuto uvádí, že blokace webových stránek je jen jeden z nástrojů. „Využili jsme k regulaci a redukci ilegálních provozovatelů na internetu všechny nástroje, které jsou ve světě známé. Dnes chceme rozeslat první dopisy těm, kteří po Novém roce nepožádali o licenci k podnikání na území ČR a svoje hrací přístroje nevypli.“

Pokud na výzvu nebude provozovatel reagovat, bude během několika dní zahájeno správní řízení. Na jeho konci může být blokace plateb nebo webových stránek.

autoři: bum , bar
Spustit audio