Občas bych chtěla, aby za mě zpíval někdo jiný, říká slovenská hudebnice Katarzia

4. leden 2022

Slovenská hudebnice Katarzia vydala na konci roku 2021 již páté řadové album s názvem n5. Nabízí na něm zatím svůj nejexperimentálnější zvuk. „Mám různá období. Kytara mě chvíli hrozně nebavila. Teď mám zase pocit, že mi chybí a že jsem trochu odešla od té původní podstaty psaní písniček. V něčem mě tedy znovu začalo bavit dělat písničky na kytaře, ale myslím, že je fajn, když jsou obohacené alespoň nějakou jemnou produkcí,” vysvětluje své zvukové proměny Katarzia.

Katarzia krom zvuku proměnila i živou podobu svých koncertů. „Nejdřív se tváříme, že to bude kytarový koncert, a potom přichází Jonatán, který spustí svůj mixpult s počítačem, syntezátory a kontrolery. Mou oblíbenou částí jsou světla. Společně s choreografkou Kristínou Tukan a osvětlovačkou Terezou Bartůňkovou se koncerty snažíme dělat divadelním způsobem. Není to nic přelomového, ve světě se tak ke koncertům přistupuje. Stává se z toho tedy audiovizuální divadelně-taneční show,” vysvětluje Katarzia.

Čtěte také

„Dnes už nikomu nechci nic dokazovat. Spíš se ze mě stal introvert. Je mi trochu nepříjemná interakce s cizími lidmi. Musím se učit, jak komunikovat s fanoušky. Velmi si jich vážím a miluji je, ale někdy je velmi těžké, když ke mně přijdou blízko. Stala jsem se velmi plachou a někdy i velmi unavenou. Uzavřela jsem se jen na pár kamarádů,” vysvětluje Katarzia. „Postupně se dostávám k tomu, že bych občas chtěla, aby za mě zpíval někdo jiný,” uzavírá hudebnice.

Má Katarzia stále sílu hovořit o feminismu a rovnosti? A proč je podle ní interpret zodpovědný za své fanoušky? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.