Obětavost, statečnost nebo ostré lokty? O hit týdne se perou The Weeknd, Anna Vaverková a Ella Henderson

12. leden 2022
Topinky

Jsou lidé, kteří mají na letošní rok navzdory situaci smělé plány. Francouzsko-italský písničkář a nomád Oscar Anton bude celou sezonu zasílat hudební pohlednice z evropských metropolí, zatímco Tom Aspaul nás chce v roce 2022 přesvědčit, že europopový sound 90. let se vrací. Happy New Ears!

The Weeknd - Sacrifice

Credits: Abel Tesfaye, Axel Hedfors, Carl Nordström, Kevin Mccord, Max Martin, Oscar Holter, Sebastian Ingrosso, Steve Angello
Label: XO / Republic Records
Album: Dawn FM

Své páté studiové album Dawn FM vydal The Weeknd nečekaně už první lednový týden a zatím sklízí velmi dobré prodeje i recenze. Za deskou stojí značně nepravděpodobný autorský tým, ve kterém figuruje švédský hitmaker Max Martin i avantgardní hudebník Oneohtrix Point Never. Na albu je dále slyšet i hlas Jima Carreyho nebo rappeři Tyler, The Creator a Lil Wayne.

Roli singlu aktuálně plní synth-funkový banger Sacrifice, jehož kousek se objevil už v předchozím klipu Take My Breath a navazuje na něj i děj jeho videa. Weekend skladbu natočil s producentským triem Swedish House Mafia, v credits jsou ale i zmínění Oneohtrix Point Never a Max Martin.

Anna Vaverková - Roztomilá holka
Credits: Anna Vaverková, Lukáš Turza
Label: ODDITY Records
Album: Roztomilá holka single

V Berlíně usazená česká hudebnice Anna Vaverková vydala v pátek (7. ledna) titulní singl z připravovaného EP, na kterém bude podle svých slov v pěti skladbách popisovat hledání a nacházení vlastní identity i překonávání existenciálních krizí. V aktuální skladbě vzpomíná především na rande, která jsou plná stereotypních otázek a neautentických momentů.

„Je to jenom, protože jsem roztomilá holka? Taky bych se ti líbila s ostrýma loktama?" ptá se v refrénu Vaverková přes vzdušnou basovou linku, která dotváří příjemný retro zvuk celé feministicky laděné skladby. Na singlu spolupracovala se spoluhráči z kapely The Flavians a Lukášem Turzou, celé EP vyjde 21. ledna.

Ella Henderson - Brave
Credits: Gabriella Henderson, Fred Ball, Jennifer Decilveo, Jordan Riley
Label: Major Toms / Asylum
Album: Everything I Didn’t Say

Talentovaná britská zpěvačka a někdejší finalistka soutěže X Factor Ella Henderson konečně oznámila následovníka svého debutového alba Chapter One z roku 2014. Její novinka ponese název Everything I Didn't Say, fanoušci na ní najdou šestnáct skladeb a vyjde 11. března u značek Major Toms / Asylum.

„Vím, že to trvalo fakt dlouho, ale potřebovala jsem čas, abych skutečně následovala své srdce a vizi a vytvořila něco, co bude plně reprezentovat to, kým dnes jsem a za čím si stojím. Konečně jsem připravena se o tohle dílo podělit – o vše dobré, zlé i ošklivé! Tahle deska pro mě znamená naprosto všechno,“ dodává k připravovanému realeasu sama zpěvačka.

My si z něj do playlistu nasazujeme triumfální popový singl Brave, který Ella Henderson věnovala své předčasně zesnulé kamarádce Paige Dougall.

Majestic - Tricky ft. Autumn Rowe
Credits: Kevin Christie, Autumn Rowe, James Birt
Label: Ministry of Sound
Album: Tricky single

Londýnský houseový DJ a producent Majestic měl skvělý rok 2021. V hitparádách po celém světě bodoval jeho remix diskotékové klasiky Rasputin od Boney M a dařilo se i jeho singlům pro Ministry of Sound. Bývalý grimeový rapper a rezident stanice Kiss Radio teď startuje nový rok s čerstvým singlem. Ve skladbě Tricky obstarala euforické vokály americká zpěvačka Autumn Rowe, která napsala písně pro hvězdy jako Dua Lipa, Ava Max nebo Kali Uchis.

Gunna - Pushin P ft. Young Thug & Future
Credits: Sergio Kitchens, Jeffery Williams, Nayvadius Wilburn, Juke Wong, Wesley Glass
Label: 300 Entertainment
Album: DS4EVER

Atlantský rapper Gunna je dalším, kdo nám zpříjemnil první týden roku 2022, když nečekaně vydal mixtape DS4EVER. Ten údajně ukončuje sérii Drip Season zahájenou před šesti lety, díky níž se z Gunny stal jeden z nejpopulárnějších příslušníků současné trapové vlny. Na desce DS4EVER hostují Future, Young Thug, 21 Savage nebo Lil Baby a o produkci se postarali nejzasloužilejší beatmakeři z Atlanty jako Metro Boomin nebo Mike Will Made It.

Největší ohlas zatím sklízí skladba Pushin P, kde jsou ke slyšení právě Future a Young Thug. Za hypnotickým beatem stojí Juke Wong a Wheezy. Dodejme ještě, že v rapovém slangu „pushing it p” znamená něco jako „keeping it real”...

Tom Aspaul - Let Them (It’s All Love)
Credits: Thomas Dutton, Gil Lewis
Label: 1609
Album: Let Them (It’s All Love) single

Na konci roku 2019 se britský zpěvák Tom Aspaul rozešel se svým dlouholetým partnerem a z Londýna, kde se živil psaním textů pro AlunaGeorge, Little Boots nebo Celeste, se přestěhoval zpátky do rodného Wolverhamptonu, který leží v průmyslové oblasti střední Anglie. Právě specifickou atmosférou celého regionu a svou queer zkušeností se o rok později zabýval na svém debutu Black Country Disco, který zaujal nejen ostrovní kritiku. Před pár měsíci představil remixovou verzi, kde se objevil například MNEK nebo Kim Wilde a ani v novém roce Aspaul nijak nezpomaluje.

Na Silvestra ohlásil novou desku, která se soudě dle první ochutnávky Let Them (It's All Love) bude ohlížet především za žvýkačkovým popem devadesátých a nultých let. Aspaul dlouhodobě platí za hudebníka, který stíhá předjímat hudební trendy – uvidíme, jestli se mu to povede i tentokrát s europopovým soundem…

Let’s Eat Grandma - Happy New Year
Credits: Jenny Hollingworth, Rosa Walton, David Wrench
Label: Transgressive Records
Album: Two Ribbons

Britské dívčí duo s hubatým názvem Let’s Eat Grandma je svou tvorbou často připodobňováno třeba k Chvrches a tvoří ho zpěvačky a multiinstrumentalistky Jenny Hollingworth a Rosa Walton, které jsou nejlepšími kamarádkami od svých třinácti let. Samy svůj zvuk popisují jako experimentální sludge pop a po dlouhých čtyřech letech se nyní konečně chystají navázat na kritiky vřele přijaté album I’m All Ears.

Připravovaná novinka Two Ribbons vyjde 8. dubna u značky Transgressive a duo na ni teď láká již třetím ochutnávkovým singlem – Happy New Year je oslavou přátelství za ozvuku explozivního synth-popu, který burácejícími synťáky evokuje ohňostroj dokonce ještě dřív, než v písni zazní ten skutečný. Track doplňuje i sportovně laděný videoklip, v němž hlavní protagonistky hrají tenis.

Oscar Anton - Cheerios ft. VV
Credits: Oscar Anton, Viviana Colombo, Federico Nardelli
Label: Filature Recordings
Album: Postcard From Milan

Pařížan italského původu Oscar Anton měl původně v plánu stát se profesionálním surfařem. Nakonec se s vervou pustil do bedroom popového písničkářství a je schopný vydávat každý měsíc dvě písně klidně po celý rok. Aktuálně obráží evropské metropole v rámci své vůbec první tour a na letošek má také ambiciózní plán naplno se věnovat písničkářskému nomádství.

První pohlednicí z cizího města je dvouskladbový počin Postcard From Milan, jehož druhá stopa obsahuje Antonovo vyprávění z cest a aktuální zážitky – stejně to má prý vypadat i následující měsíce. My do playlistu vybíráme úvodní a bezstarostně tropicky znějící Cheerios. Na té spojil síly s italskou indie-popovou hudebnicí VV, která v roli Antonovy crush odpovídá v angličtině i v italštině na jeho nevinné návrhy, co by mohli společně podnikat.

Je lepší si dát k poslechu zmrzku nebo se zmrskat? Jsou Aleš a Filip kamarádi už od svých třinácti let? A počítají se mezi náruživé požírače babiček? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.