Oblečení německých olympioniků není podpora pro LGBT komunitu

7. únor 2014

Sociální sítě umožnily doposud nevídaně rychlé šíření informací. Druhou stranou mince ale je fakt, že většina takových informací má podobu koncentrované zkratky. Hlubší vhled do tématu většinou nikdo z uživatelů ani nehledá. Olajkovat, sdílet a zapomenout. Nebo vůbec nepochopit.

Ideální je, pokud se dá celá informace vměstnat do jedné fotky nebo obrázku. Výsledkem pak ale je, že takto šířená informace je často zjednodušená, zkreslená nebo dokonce úplně nepravdivá.

Desítky mých virtuálních přátel v poslední době sdílely na sociálních sítích fotky oblečení německé olympijské výpravy. Duhovou bundu německých sportovců většina z nich automaticky interpretovala jako podporu gay a lesbické komunity v Rusku. Dokonce jsem četla několik komentářů o tom, že zatímco čeští politici a olympionici se k tématu homosexuálních menšin v Rusku nijak nevyjádřili, Němci je podpořili i svým oblečením. Tuhle informaci vyčetla řada lidí z jedné fotky duhových bund. Málokdo už si ale našel oficiální vyjádření německého olympijského výboru, který už několik měsíců důrazně opakuje, že německé oblečení rozhodně není žádnou formou protestu.

Autorem duhových bund je německý návrhář a majitel exkluzivní sportovní značky Willy Bogner. Jak od začátku tvrdí, olympijská kolekce je inspirovaná estetikou a oficiálními barvami německé olympiády v Mnichově v roce 1972. Což je při pohledu na dobové plakáty celkem zřejmé. Bogner k tomu ještě dodal, že jeho vesele zbarvené bundy inspirovala skvělá atmosféra, která tehdy na hrách v Mnichově panovala. V rodném Německu byl tento jeho výrok vnímán jako skandální, protože olympiáda v Mnichově je dodnes nechvalně proslulá hlavně kvůli atentátu na izraelské sportovce. A označit v tomto směru atmosféru v Mnichově za skvělou bylo dle mnohých Němců mírně řečeno nevhodné.

03057718.jpeg

O spojitosti s olympiádou v Mnichově ale téměř nikdo z českých šiřitelů mýtu o Bognerově podpoře gayům a lesbičkám neví. Stejně tak asi málokdo ví, že jedno z hlavních odbytišť sportovního oblečení Willyho Bognera je v putinovském Rusku. Jeho bundy za tisíce dolarů jsou totiž mezi bohatými Rusy v kurzu. Bogner pro ruské zákazníky dokonce navrhuje speciální kolekce s nápisy v azbuce a s tradičními ruskými motivy. Jako zdatný obchodník by své početné zákazníky v Rusku určitě nechtěl nazlobit. I proto se návrhář od jakéhokoliv spojování s podporou ruského gay a lesbického hnutí distancuje. Tohle všechno se ale bohužel jedním krátkým pohledem na fotku německého olympijského týmu nikdy zjistit nedá.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.