Obrazových hoaxů přibývá. Manipulace ale fotku provázela od jejích počátků

30. červenec 2015

Projekt HateFree spustil na svém webu kampaň, která vyvrací obrazové hoaxy. Ty se díky internetu šíří velmi rychle a přibývá jich. Manipulace obrazového materiálu ale není žádný novodobý fenomén. Stejně tak jako znalost, že fotka dokáže veřejným míněním pohnout mnohem zásadněji než bezchybně vyargumentovaný text. „Jedna z nejznámějších fotek, které dokázaly vyvolat společenskou změnu, je fotka děvčátka zasaženého napalmem ve válce ve Vietnamu. V souvislosti s dopadem této fotografie je zajímavé se podívat na fotografie a televizní obraz války v Perském zálivu počátkem 90. let,“ vysvětluje expertka na vizuální kulturu Andrea Průchová.

„Ve většině případů najdete jen obrazy vojenské technologie. Tanky, letadla, lodě, střely. To, co způsobilo obrat ve válce ve Vietnamu – tedy zobrazení lidského utrpení a ničení přírody, to tentokrát zcela chybí. Američané si moc dobře uvědomovali, že obrazové pokrytí války ji může vyhrát, nebo prohrát. A to jim ukázal právě Vietnam,“ vysvětluje pořadatelka přednášek o vizuální kultuře Fresh Eye Andrea Průchová.

 

!DALŠÍ HOAX VYVRÁCEN!Podivný web Zajímavosti 24 vytvořil další hoax (http://bit.ly/1fmqeJ8), a to článek s titulkem "Bě...

Posted by HateFree Culture on 19. červen 2015

Kromě toho, že fotografie tradičně dokázaly velice rychle změnit veřejné mínění v mnoha zásadních společenských otázkách, provázela je od samého zrodu možnost manipulace. Ani notoricky známé fotografie bychom z toho důvodu nikdy neměli vnímat jako dokonalý otisk reality.

„Takovým příkladem je třeba fotografie Roberta Capy ze španělské občanské války. Na fotce je voják v momentu, kdy je zasažen kulkou. Je to moment smrti, znehybnění a velmi silná výpověď o průběhu války. Následné historické analýzy a výzkum ukázaly, že to byla fotografie, která vůbec nezachycovala pravdivou skutečnost,“ uvádí Andrea Průchová jeden z příkladů, kdy na fotce, která oblétla svět, nebylo vyobrazeno to, co většina lidí předpokládala. Dodnes není jednoznačně jasné, jak fotka vznikla. Jedna z teorií tvrdí, že Capa poprosil jednoho z vojáků, aby se postavil a zapózoval mu. Během focení pak muže zřejmě zasáhla kulka a kvůli této nešťastné náhodě zemřel.

Podle jiné teorie je ale na fotce úplně jiný člověk, než jak tvrdil Roberto Capa, a možná je fotka pořízená i na úplně jiném místě Španělska. Pravdu už se asi nedozvíme nikdy. Stejně jako v případě milionů obrazových hoaxů, které dnes a denně kolují internetem. Pravdu o těch nejsdílenějších z nich se pokouší dohledat právě platforma HateFree na svém novém blogu, který shromažďuje a uvádí na pravou míru ty nejznámější obrazové hoaxy.

 

Cílem Zpravodajství bez cenzury je nedávat stanovisko k imigrační krizi, ale pouze poukazujeme na jasnou propagandu v č...

Posted by Zpravodajství bez cenzury on 15. červen 2015
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka