Obrazy lékařů nahradili politici. Jak se proměnila vizualita pandemie a co nám říká o společnosti?

4. leden 2021

Už téměř rok trvající globální pandemie změnila náš způsob práce, života i volného času. Jak ale proměnila vizualitu, která nás obklopuje? „Místo hrdinů se objevují spíše viníci.“ Solidarizující obrazy lékařů z jara podle teoretičky vizuální kultury Andrey Průchové Hrůzové na podzim vystřídaly obrazy politiků a jejich selhání. Jaké motivy nás budou příštích pár měsíců obklopovat a co vlastně zahrnujeme pod pojem vizualita?

Spolu s první vlnou pandemie Covidu-19 se často objevovaly obrázky, které nám ukazovaly, jak molekula viru vypadá nebo jak se proti němu bránit. Na jaře jsme podle Andrey Průchové Hrůzové mohli v médiích i na sociálních sítích vídat taky pozitivní příběhy hrdinů. Obrazy lékařů, zdravotního personálu, vzájemné pomoci a solidarity. Kam se posunula podle teoretičky vizualita na podzim?

Andrea Průchová Hrůzová

„Místo hrdinů se objevují spíše viníci. Ukázalo se, že nepřipravenost na druhou vlnu byla veliká. Místo anonymních osob, jako byli lékaři nebo prodavači, se hodně setkáváme s portréty politiků.“ Podle Průchové Hrůzové tak dochází k určité bulvarizaci toho tématu.

Proč je ale třeba zkoumat vizualitu a zabývat se obrazy a motivy, které nás obklopují? „Obrazy nám dokážou hodně říct o tom, co tady kolektivně prožíváme.“ Covid-19 s námi ještě nějakou dobu zůstane, podle Andrey Průchové Hrůzové budeme v následujících měsících pravděpodobně vídat zejména obrazy protestu, při nichž budeme opět hovořit o rozdělení společnosti.

Pusťte si rozhovor s vizuální teoretičkou a dozvíte se více o tom, co nám říká vizualita pandemie o nás samotných a jaké obrazy můžeme do budoucna očekávat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.