Očkovat, nebo neočkovat děti? Film Epidemie svobody pomáhá rodičům hledat odpovědi

13. březen 2017

Dokumentaristka Tereza Reichová se ve svém novém filmu zamýšlí nad otázkami, které si pokládá každý rodič. Zčásti autobiografický dokument s názvem Epidemie svobody zachycuje její vlastní rozhodování, jestli naočkovat, nebo nenaočkovat svou dceru. Civilním stylem točený snímek se poprvé promítal v rámci letošního ročníku festivalu Jeden svět.

„Film má být příspěvkem do diskuze a donutit rodiče k zamyšlení. Neříkáme, ať své děti očkují, nebo neočkují, ale ukazujeme, co vlastně obnáší otevřít tohle téma ve veřejném prostoru. Poodhaluje proces rozhodování, jak ve vztahu rodič a dítě, tak rodič a stát,“ popisuje dokumentaristka Tereza Reichová. Aktuálně je u nás očkování dětí povinné. Rodičům i lékařům hrozí v případě nenaočkování pokuty.

„Mám několik známých, jejichž děti měly po očkování nějaké těžší následky. Bohužel se to rodiče dozví třeba tak, že jim to doktor pošeptá na chodbě před ordinací. Oficiálně se to ale neřekne. Očkování je povinné, proto se o vedlejších účincích tolik nemluví,“ říká Reichová. Prokazování následků očkování je problematické, většinou jde o souhru více faktorů, které ve finále můžou vést až k trvalému postižení dítěte.

Tereza Reichová

Neočkované děti mají rodiče často problém umístit do školky. „Téma kolektivní imunity nás trápilo asi nejvíc. Vždycky jsem měla obavy z malých dětí kolem nás. Nebezpeční jsou také dospělí, kterým často schází protilátky,“ vysvětluje Reichová. Vakcíny se podle ní postupně mění, někdy nefungují nebo vyprchají. Smysluplné řešení dokumentaristka vidí v dobrovolném očkování. Podobně to funguje například v Německu a dalších západních zemích. Na Ministerstvu zdravotnictví se aktuálně rozebírá podoba nového zákona, který má státu přičíst odpovědnost za nežádoucí účinky očkování. Odškodnění by se ale vztahovalo pouze na povinné vakcíny. Víc se už dozvíte z rozhovoru o dokumentu Epidemie svobody.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.