Od Blatného ke Kornovi. Noise rock Vlněny na novém albu tíhne k melancholii, syrovosti ale neubývá

17. červen 2020

Že bude Vlněna parafrázovat společný song Jiřího Korna a Heleny Vondráčkové, by nás rozhodně nenapadlo. Ale stačí vyměnit jedno slovíčko a všechno to najednou dává perfektní smysl. A právě o smyslu věcí, hledání průsečíků nebo i o tom, jak ovlivňuje současná avantgardní klasická hudba psaní punkových písniček, jsme si s Vlněnou povídali v dalším díle Modelářů.  

Majty, Tomáš a Váša. Tři sympaťáci, kteří se v jednu chvíli potkali v Brně, a ač původně pochází každý z jiného koutu republiky, právě tohle město, které prý maká, je spojilo tak silným poutem, že na jeho základě vznikla Vlněna. Název jí dala dnes už bohužel zbouraná továrna kousek od centra, kde měli kluci zkušebnu. Nezvratný osud areálu pak ostatně inspiroval i titul první desky – Děcka posledního domu. Ta vyšla na respektovaném nezávislém labelu Silver Rocket a právě na něm teď Vlněna vydává i své druhé album nazvané Malý ohně. 

Z něho před nedávnem kluci vypustili první singl Klíšťata, a to dokonce i s klipem, což jak jsme se dozvěděli, nebývá u jejich kapel úplně běžné. Ze samotné písničky i klipu je na první dobrou zřejmé, že Vlněna se za čtyři roky od svého debutu posunula blíže k melodičtější písňové struktuře, a i když si udržela svou typickou neučesanost a autentické napětí, pracuje s trochu jinou energií. Na to konto nám kluci prozradili, jaký byl rozdíl v přístupu k psaní nových skladeb, proč je nahrávali u Tomáše z Pacino v Orlové i jak je to s tou temnotou a mezemi obecně. A (nejen) řeč došla i na jejich další kapely, cestování po Indii či plány na společný dvojkřest.

Jestli vás zajímá, jak tohle všechno souvisí, jestli umí Tomáš Veliký vařit a jak je to s na začátku zmíněnou avantgardou, pusťte si celý díl Modelářů.

Playlist:

Vlněna – Malý ohně
Pacino  Dveře
Kurvy Češi  Věřit jako dělník
Tomáš Niesner  Thali Beat
Šimanský/Niesner  Little Amber
Or  Sklenice
Karate  Small Fires
Vlněna  Klíšťata

 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.