Od církevních chvál až k chytlavému indie popu. Čtveřici Marbles pojí přátelství i víra

9. květen 2022

Původně se dali dohromady, aby hráli církevní chvály, pak se ale rozhodli psát vlastní songy. Takhle vznikla pražská čtveřice Marbles, která se se svou rozchodovou hitovkou Make Me Move probojovala až do finále talentové soutěže Radia Wave Startér. Marbles sice nakonec nevyhráli, ale jejich melodie a citlivé texty o dospívání by se mohly stát součástí mnoha teenagerských playlistů. Jak se do jejich tvorby propisuje vztah k církvi? A proč si vůbec v roce 2022 zakládat kapelu?

Marbles stojí na dlouholetém přátelství. „Jsme v jedné církvi, známe se už dlouho, akorát původně jsme byly jen samé holky, Matyáš se k nám přidal až o něco později,“ popisují klávesačka Debora, basačka Veronika a kytaristka Kristýna, jak vznikla aktuální sestava s bubeníkem. Hlavní slovo má v kapele právě prvně jmenovaná Debi, která songy Marbles skládá. „Funguje to tak, že Debi nám řekne akordy, poprosí Matyáše, aby k tomu přidal nějaký rytmus. A všichni připojíme, co umíme,“ vysvětluje basačka Veronika.

Všechny členy kapely spojuje stejná víra, Debi studuje teologii se zaměřením na pastoraci. Jak se vztah k církvi propisuje do tvorby kapely? „Je to nedílnou součástí, snažím se to ale necpat do textů moc okatě. Líbí se mi, jak křesťanství a pop propojuje třeba Justin Bieber. Není to násilné, působí to autenticky. Ráda bych to dělala podobně,“ dodává front girl. Ačkoliv má v kapele hlavní slovo, v Marbles se shodnou na tom, že mít kapelu je lepší než hrát sólo. „Je to možná větší dřina, ale taky se můžeme ve všem podpořit, sami bychom neudělali nic,“ říká kytaristka Kristýna.

Kde Marbles zkouší? A kdo tvoří jejich fanouškovskou základnu? Poslechněte si celý příspěvek

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.