Od OutKast po No Limit Records. Jak hluboko sahají kořeny jižanského rapu?

19. březen 2021

Další subžánrový speciál nás zavedl do časů zrodu jižanského rapu. Dnešní menu? OutKast, Master P, Cash Money Records a legendární grafické studio Pen & Pixel.

V našem nepravidelném seriálu o subžánrech rapu jsme se v minulosti vypravili do Memphisu za legendární Three Six Mafií, do světa phonku a Raider Klanu a také do období crunku. Je tedy na místě přidat na pomyslnou časovou osu samotný vznik jižanského rapu, též zvaného dirty south, který neodmyslitelně ovlivnil současný zvuk.

Byli to právě OutKast, kteří dokázali prorazit za hranice a dostat jižanský zvuk do celé Ameriky. OutKast inspirovali celou řadu umělců – od interpretů po producenty – a nakopli novou vlnu hudby spjatou s městem Atlanta.

Dalším důležitým městem je New Orleans, odkud pochází Master P, který v devadesátých letech založil dnes již legendární label No Limit Records. Ten se stal symbolem nezávislosti a vydával neskutečné množství desek.

Souběžně s ním rostlo také grafické studio Pen & Pixel, které labelu dodávalo booklety desek jak na běžícím pásu. Kromě No Limit Records tvořili velké množství designů také pro Cash Money Records, které vypustilo na světlo světa zásadní jméno pro další generaci rapperů – mladého Lil Wayna. Ale o něm zas někdy příště...

Jakou roli hráli OutKast v začátcích dirty southu? Kolik obalů desek je studio schopné vytvořit za jedenáct let existence? A jak moc nevýhodné smlouvy nabízí Birdman? To vše v novém díle Scény s Opakem Dissu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.