Od Remka k Muskovi. Výstava ve Fotograf Gallery nás zve k pohledu do vesmíru

24. leden 2022

Československá astrofotografie, tak zní zastřešující název pro výstavu inspirovanou různými pohledy na vesmír a jeho objevování. Kurátorka Hana Buddeus pro tuto expozici vynechala konspirační teorie a mimozemské civilizace a zaměřila se na umělecká díla, která tematizují technologie, společenské změny i magii, kterou z pozorování oblohy cítíme.

Pohled na oblohu je podobný pozorování uhlíků v ohni, je to něco, co provází lidstvo od počátku, něco, co nás spojuje s našimi předky, “ uvažuje Hana o myšlenkách, které provázely vznik výstavy. Na výstavě v galerii Fotograf můžeme vidět, jak se liší dobývání vesmíru v letech 60. a 70. od toho dnešního.

„Tehdy šlo o soupeření států, zatímco dnes je to i v rukou bohatých lidí, kteří se mohou rozhodnout investovat do toho, aby se oni sami nebo další lidé do vesmíru podívali, “ pokračuje kurátorka. Pohled z vesmíru na Zemi je dalším tématem, které mění perspektivu v přístupu k ekologii, historii nebo budoucnosti.

Kurátorka Hana Buddeus na výstavě Československá astrofotografie

Výstava neopomenula ani prvního českého kosmonauta ve vesmíru, fotografie Jiřího Kruliše přináší netypický vhled do jeho práce. „Tyhle fotografie ukazují normalitu práce kosmonautů, kteří jsou ověšení různými čidly, v podstatě v roli pokusných opic, přesvědčeni, že jsou hrdinové, “ zve Hana Buddeus na výstavu, která trvá do 29. ledna.

Co má kolonizace vesmíru společného s bouřlivou privatizací z devadesátých let a proč je pohled na noční oblohu nevyhnutelně romantický, zjistíte v rozhovoru s Hanou Buddeus.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.