Od Sumac k Summer of Seventeen. Na cestě k uzdravení metalem s Aaronem Turnerem

11. listopad 2020

Jméno Aarona Turnera se táhne nezávislou kytarovou hudbou už od počátku 90. let minulého století, kdy začal formovat jednu z nejvýraznějších kapel následujících dvou desítek let – Isis. Její kořeny sahají do stejné doby jako například Converge a obě kapely také vyšly ze stejného, striktně hardcorového prostředí. Minimálně Aaron Turner už však tuhle škatulku dávno a dalece přesáhl, byť ji zároveň nikdy úplně nepopřel.

To ostatně jasně dokazuje i nová deska Sumac s názvem May You Be Held. Kapela, kde se Aaron sešel s Brianem Cookem (Botch, These Arms Are Snakes, Russian Circles) a Nickem Yacyshynem (Baptists), dál neúnavně přetváří zvuk hardcoru a metalu do extrémnějších a inovativnějších tvarů. Jedním z jejich nástrojů je (možná trochu překvapivě) stále větší míra improvizace, která nabrala na síle zejména na minulých dvou deskách, kde hostoval japonský noisový mistr Keiji Haino. A hraje zcela zásadní roli i u dalšího Turnerova projektu Summer of Seventeen.

Stejně jako v metalových Sumac lze i v Summer of Seventeen hledat (a nacházet) spirituální přesahy. Nenápadné, mimořádně silné album, které by ale nemělo zapadnout mezi přímočařejšími Turnerovými deskami, vytvořil v rovnocenné spolupráci s dalšími muzikanty, s nimiž ho pojí dlouholeté vazby. Řeč je samozřejmě o Faith Coloccii (Mamiffer), Monice Khot (Nordra) a věčných experimentátorech Williamovi Fowleru Collinsovi a Danielovi Menche. All star tým pak ještě doplňují jména zvukových inženýrů. Kterých? Dozvíte se v Modelářích!

Jak obstojí Povodí Ohře v proudu metalového a hlukového vlnobití? Poznají Banán a Viktor skladby, které si na sebe vzájemně přichystali? A jakou roli budou v Modelářích hrát System of a Down? Poslechněte si celý díl.

PLAYLIST:

Ancst – Kill Your Inner Cop
Summer of Seventeen  Theatre Needs an Audience
Povodí Ohře  Správná dobrá jména
Sumac  The Iron Chair
Neurosis  Pain of Mind
Fair to Midland  Short Haired Tornado
Cave In  Harvest Moon

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.