Odcházení hokejových lídrů. Fasela nenáviděli čeští fanoušci, na Krále praskla spolupráce s kontrarozvědkou

15. říjen 2021
Tribuna

Vedení světového i českého hokeje se mění. Sedmadvacetiletá vláda Reného Fasela nad federací IIHF už skončila, příští rok se po čtrnácti letech nachýlí také éra Tomáše Krále v čele českého svazu. Co to znamená pro populární sport a jak se hokej pod vedením obou funkcionářů proměnil?

Vládl světovému hokeji tak dlouho, že už si málokdo pamatoval, jak to vypadalo před ním. René Fasel ale už šéfem federace IIHF není, po sedmadvaceti letech ve funkci skončil. Dnes jednasedmdesátiletý švýcarský zubař měl ambivalentní vztah k českému hokeji: fanoušci jej často obviňovali z toho, že domácím hokejistům nepřeje.

„Byl to trochu nenávistný románek,“ popisuje Martin. „Je to trochu podobné, jako když se Češi vymezují proti Evropské unii a svalují na ni i to, co jí úplně nepřísluší,“ doplňuje. V posledních letech však byl kritizován ještě z jiných důvodů, hlavně kvůli lednové návštěvě u běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Faselova vláda skončila, panování Tomáše Krále nad českým hokejem pokračuje – ale už jen jeden rok. Funkcionář musel v posledních týdnech reagovat na informace zveřejněné deníkem Sport o jeho spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou. Krále nakonec ve funkci podržel výkonný výbor (poměrem 9:1), sám ale oznámil, že skončí v příštím roce.

Dokázal Král svou minulost adekvátně vysvětlit? A co čeká český hokej, kterému se v mezinárodním srovnání řadu let nedaří a vypořádat se bude muset i se strukturálními změnami, v příštích letech, kdy už jej povede někdo jiný? Poslechněte si nový díl sportovního magazínu Tribuna.

Odhalení deníku Sport vynesla na světlo informace z minulosti šéfa českého hokeje Tomáše Krále. Jak se k nim postavil a do jaké míry to ovlivnilo oznámení o konci jeho vlády v příštím roce? Více v nové Tribuně.

 

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.