Odcházení PewDiePie? Pro krále YouTubu bude rok 2020 možná ve znamení zásadních změn

6. leden 2020
Fenomem

Kdo byl nejvýraznější postavou internetové kultury poslední dekády? Jasným favoritem je Felix Arvid Ulf Kjellberg, švédský youtuber, kterého zná celý svět pod přezdívkou PewDiePie. Ten bude na rok 2019 vzpomínat jako na letopočet, v němž překonal hranici sta milionů followerů na YouTube, což se dosud žádnému soukromému tvůrci nepodařilo.

Jenže nyní je budoucnost PewDiePie na této platformě obestřena tajemstvím. V polovině prosince prohlásil, že si na začátku nového roku dává od výroby obsahu krátkou pauzu, a odstartoval tak záplavu spekulací. Svůj kanál spustil na YouTube v dubnu 2010 a začal ho plnit Let’s play videy. Tehdy ještě studoval vysokou školu v Göteborgu, čehož ale záhy nechal. Už po dvou letech nasbíral první milion sledujících a další velmi rychle přibývali. V srpnu 2013 se jeho kanál stal nejodebíranějším na YouTube a dlouhé roky ho nikdo nedokázal ohrozit. Pak se ale objevil konkurent – kanál indické hudební společnosti T-Series, zveřejňující velmi populární videa s písněmi z bollywoodských filmů. V roce 2018 se o prvenství přetahovali, Pewdiepie srdnatě vzdoroval, v jeho boji mu pomáhaly i další kanály i fanoušci – plakáty vyjadřující podporu se dokonce objevovaly i v českých městech. Nicméně na konci března 2019 definitivně prohrál a dost možná tak skončila jedna éra YouTube, které vládli nadšenci jako právě PewDiePie. Přestože T-Series jej porazila a je teď nejodebíranějším kanálem, Švéd se 102 miliony odběratelů nadále zůstává číslem jedna mezi youtubeovými „soukromníky“.

V polovině prosince však PewDiePie oznámil, že si dá od YouTube na chvíli pauzu, protože se cítí velmi unavený. Pro toho, kdo sledoval některý z jeho pořadů jako Meme Review, to nebylo žádné překvapení – PewDiePie v nich skutečně poslední dobou vypadal hodně vyhořele a pauza se nabízela. Jenže je to opravdu jen pauza? Je mu třicet, v loňském roce se oženil, vydělal nemalé peníze. A všichni youtubeři, s nimiž začínal před deseti lety, už dávno skončili. Pokud bychom si měli vsadit, tak skutečně spíše na to, že PewDiePie YouTube opustí.

Sama média po jeho prohlášení začala spekulovat o definitivním konci, což ale on sám důrazně popřel. Zároveň ale trochu tajemně prozradil, že chystá jakési důležité oznámení. A fanouškům klidu nedodal ani fakt, že nedávno smazal svůj twitterový účet. Na internetu se šušká, že PewDiePieovi se příliš nezamlouvají přísnější pravidla, která YouTube plánuje zavést. Mluví se také o tom, že svou letsplay franšízu přenese někam jinam – v roce 2019 koneckonců začal spolupracovat se streamovací platformou DLive. V září tady třeba dvanáct hodin v kuse hrál Minecraft. Do vývoje DLive investoval svoje peníze a podmínky, které mu nabízí, jsou podstatně výhodnější než ty, které mu garantuje YouTube.

Král youtuberů nadále tvrdí, že všechno zůstává při starém a nic se nemění. Chvíli si odpočine a pak se zase vrátí. Co ale doopravdy kuje, to ukáže až budoucnost. Rok 2020 však nicméně může být ve znamení odcházení PewDiePie – muže, který změnil internet.

Poslechněte si nejnovější vydání rubriky Fenomem a zjistíte, jak se to má s budoucností slavného švédského youtubera PewDiePie. Co ho přimělo hrát dvanáct hodin Minecraft? Přijde YouTube o svou největší hvězdu? A proč by pro nejpopulárnější postavu celého internetu bylo možná výhodnější rozhodnutí odejít než zůstat?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.