Oděv pro zasněné nositele: Monika Krobová rozjíždí vlastní značku

13. březen 2018

Monika Krobová je mladá designérka, která nasbírala zkušenosti v designérských studiích v Londýně a v Portugalsku. Aktuálně rozjíždí vlastní brand v Praze a v kolektivu s bývalými spolužačkami z UMPRUM vytváří značku založenou na hravosti a ironii – Overall Office. Její sofistikované šaty jste už několikrát mohli zahlédnout na červeném koberci českých filmových cen a společenských událostí.

Zkušenosti v zahraničních ateliérech mi daly hodně, ale nechci jít ve stopách komerčních módních značek, u kterých jsem byla. Jejich kolekce jsou rozsáhlé, produkují na každou sezónu spoustu nového oblečení a v podstatě je to skoro neudržitelné. Ráda bych si udržela osobní přístup k oděvu a zákazníkům. Zajímá mě rozvíjení jednotlivých modelů v menším počtu kusů. Důležité jsou pro mě také spolupráce a přesahy do umění. Hledám citlivé a zasněné nositele, kteří ocení kvalitu a detail a naváží s mým oděvem skutečný vztah, říká Monika Krobová.

Vedle Liběny Rochové, od které se na UMPRUM naučila přemýšlet nad střihovým řešením oděvu, je pro ni z českých návrhářů inspirací Denisa Nová. Respektovaná česká designérka je známá svým osobitým přístupem, přesahy do umění, výstavami a performance. „UMPRUM mě naučila o oděvu přemýšlet uvolněně, konceptuálně a pak ho formálně řešit. V tom je Liběna Rochová, u které jsem studovala, největší profesionál. Právě přesahy do umění mě na oděvu baví nejvíc,“ jmenuje své vzory a inspirace Monika.

Tvorba Moniky Krobové

Z londýnského studia Stevena Taie si Monika Krobová odnesla zkušenosti s experimentální kreativní prací s textilem a oděvem. U Stevena Taie jsem pracovala jako kreativní modelářka střihů a manažerka studia. Vedle Londýna jsem na jeho kolekci pracovala i v čínském Macau. Díky tomu jsem pak lépe pochopila Taiův celkový přístup a filosofii značky, říká Monika. Způsob práce v portugalském ateliéru značky Reality Studios byl oproti studiu Stevena Taie úplně jiný: Je to minimalistická značka, která dělá unisexovou módu. Byl tam kladen důraz na jednoduché zpracování přímo ve fabrice. Efektivnost versus kreativita tam byla na úplně jiných vahách a k experimentu docházelo mnohem méně.

Aktuálně se Monika Krobová prezentuje v rámci designérského showroomu Bibloo, který doprovází pražský týden módy MBPFW. Její první kolekci určenou místním zákazníkům najdete v butiku Therapy v Dušní ulici v Praze. V letošním roce se také můžete těšit na dvě výstavy s kolektivem Overall Office.

Poslechněte si, co si Monika Krobová určitě nenechá ujít na přehlídkách jarního týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week, co jí dalo studium na UMPRUM a stáže v zahraničí a jak vznikala její nejnovější kolekce.

Tvorba Moniky Krobové
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka