Odložení olympiády je fér. Jsem teď ale na bodu mrazu, říká plavkyně Bára Seemanová

27. březen 2020
Rozhovor VR a MM

V roce 2019 splnila maturitní zkoušku a o pár týdnů později se kvalifikovala na olympijské hry do Tokia, původně naplánované na letošní léto. Po nich se měla přesouvat do USA, kde měla předdomluvené stipendium na University of Louisville. Pandemie koronaviru a s ní související odložení olympiády ale plány české reprezentantky zkomplikovaly. „Je to čára přes rozpočet. Budu muset řešit, jak teď všechno v životě skloubit,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy plavkyně Bára Seemanová.

Ačkoliv je stále devatenáctiletá plavkyně Bára Seemanová držitelkou hned několika českých plaveckých rekordů, za profesionální plavkyni se nepovažuje. Z plavání prý zatím neprofituje a bere jej opravdu jako koníček. „Následující čtyři roky bych to tak ráda ještě udržela. Měla jsem jet studovat univerzitu do USA, ale to se taky zkomplikovalo. Před olympiádou nechci měnit trenérku. To byl i důvod, proč jsem po maturitě neodletěla a zůstala tu ve stejné tréninkové skupině. Teď je to ale stejné. Vůbec nevím, co bude. Budu se muset rozhodnout tak, aby to bylo dobré jak pro mě, tak pro mé výkony. Žiju teď ze dne na den,“ popisuje komplikace, které české plavkyni vznikly kvůli odložení letních olympijských her až na rok 2021.

Barbora Seemanová je reprezentantka České republiky v plavání, specialistka na volný způsob. Už jako šestnáctiletá se v roce 2016 zúčastnila letních olympijských her v brazilském Riu de Janeiro. V roce 2018 zazářila na letních olympijských hrách mládeže v argentinském Buenos Aires, ze kterých si odvezla dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. V roce 2018 získala ocenění pro nejlepší českou plavkyni roku. V ženských disciplínách aktuálně drží čtyři české plavecké rekordy (50, 100, 200 a 400 metrů volný způsob). Spolupracuje s trenérkou Petrou Škábovou.

Bára Seemanová

Jaké jsou vztahy mezi nejlepšími světovými i českými plavci a plavkyněmi? Panuje spíš přátelství, nebo nevraživost?

Ve světě je to skvělé. Mám kamarádky z různých zemí, se kterými jezdíme od juniorských kategorií po světových soutěžích. Mám například kamarádku Nežu Klančar ze Slovinska, která se mnou byla často na stupních vítězů. Za ta léta už ani nevnímám, že je z jiného státu. Jezdí s námi na soustředění a jsme neustále v kontaktu. Pomáháme si a i před samotným závodem se všichni zdravíme. Na záchodech se rozhodně nezamykáme. V té české partě se také podporujeme, ale oproti těm světovým plavcům by to mohlo být lepší. Myslím si, že u nás vládne větší soutěživost. Každý tu jede víceméně sám na sebe, což mi není vždycky příjemné.

Jak se vzhledem k uzavření bazénů vypořádává plavkyně se změnou režimu? Může suchá příprava nahradit desítky kilometrů ve vodě? Co ji motivuje ke každodenní dřině? Jak jako teenager kloubí plaveckou kariéru se studiem a osobním životem? Proč odmítá 90 % reklamních nabídek? Co podle Báry Seemanové v plavání hlavně rozhoduje? Mají podle ní čeští plavci a plavkyně šanci jednou ovládnout světové žebříčky? Podle čeho si vybírala univerzitu v USA? A jak vypadá za běžných okolností její typický den? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.      

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.