Odpočinek nesmí být za odměnu. Nic nedělat a být jen sám se sebou je ale pro mnohé nesnesitelné

6. srpen 2019

„Roli hrají přejaté vzorce z rodiny. Sama jsem měla rodiče, kteří neuměli odpočívat. Já jsem si řekla, že to budu dělat úplně jinak,“ prozradila magazínu Balanc Karin Řeháková, psychoterapeutka a koučka. Návaly únavy řešíme dalším přísunem kofeinu nebo jiných látek, které nám pak nedají spát. Odpočívat bychom měli průběžně, během celého dne. Nedostatečný nebo špatný odpočinek se nám vrátí v bolestech těla, sexuálním životě a může vést i k panickým úzkostným poruchám.

„Co tady tak sedíš a čmáráš, koukáš na pohádky. Dělej něco pořádného!“ Mnoho z nás vyrostlo v prostředí, kde se zahálka trestá. Kvůli tomu se objeví pocity viny, pokud prolelkujeme den nebo i pár hodin. Ale jen vyrovnaní lidé si dokážou dovolit nedělat opravdu nic. „Dle mého názoru to souvisí s vnitřní srovnaností, lidé utíkají do různých činností, protože neumějí být sami se sebou.“ Umět zrelaxovat je nutnost, určuje kvalitu našeho života. Je to hospodaření s vlastní energií.

Odpočívat bychom měli úplně jinou aktivitou, než které se věnujeme v práci. Lidé se sedavým zaměstnáním by si měli dopřát pohyb, manuálně pracující by zas měli tělo povolit.

„Dlouhodobé vyčerpání snižuje imunitní systém. Mohou se objevit opakované krátké virózy i bolesti hlavy.“ Na permanentní stres z práce nebo ze vztahu nás tělo upozorní varovnými signály. Lidé pak končí na pohotovosti s podezřením na infarkt nebo poruchy srdečního rytmu. Nic takového se ale nepotvrdí, problém je v hlavě.

Čtěte také

„Ptám se klientů z IT firem, jak odpočívají. Odpovídají, že se těší domů k počítači. Ale tím vlastně dál pracují, je to stejná činnost.“ Odpočívat bychom měli úplně jinou aktivitou, než které se věnujeme v práci. Lidé se sedavým zaměstnáním by si měli dopřát pohyb, manuálně pracující by zas měli tělo povolit. Relaxace je uvolnění napětí, emočního i fyzického.

„Je to klišé, mluví o tom spousta odborníků. Doba je uspěchaná a náročná. Potřebovali bychom, aby den měl více než 24 hodin.“ Podle Karin Řehákové přispívají k náročnosti moderního života také technologie a nutnost se neustále vzdělávat.

Poslechněte si celý Balanc o relaxaci, typech únav, signálech těla a dlouhodobé únavě.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.