Oldřich Nový 120. Jak se měnila hvězda během tří dekád a pěti politických režimů?

7. srpen 2019

Speciál pořadu Reflexe k výročí nejslavnějšího filmového milovníka v dějinách české kinematografie.

Jedna z nejzářivějších hvězd českého filmu, proslavená rolemi ve filmech jako například Kristian, Eva tropí hlouposti, Dědečkem proti své vůli, se narodila 7. srpna 1899. Dnes by Oldřich Nový oslavil 120 let.

Vykročení od prvorepublikového milovníka do nové doby

Nový svoji kariéru zasvětil nejenom kinematografii, ale hlavně divadlu, kde rozvíjel svůj typ citlivého, a přece komického milovníka. Kromě divadla a filmu působil také v rozhlase a v nahrávacím průmyslu, a to až do 60. let. Po prvorepublikových a protektorátních úspěších pro něj nastalo – podstatně méně popsané – období vyrovnávání se s poválečnými změnami na poli kulturním i politickém.

Lída Baarová a Oldřich Nový v kostýmech filmu Dívka v modrém, zkouška před filmovým plesem

Kristian v montérkách

V tomto období můžeme sledovat snahu o posun jeho hvězdného obrazu od prvorepublikového milovníka směrem k hrdinovi dělnického původu. Nový byl mimo jiné uměleckým šéfem v divadle, které dříve vlastnil (ale zákon to nově zakazoval), anebo šéfem dramaturgické skupiny na Barrandově. A také se musel vyrovnávat s vlastním stárnutím, které pro Nového představovalo větší problém než kompromisy s komunistickým režimem. Pořad vychází z disertační práce Šárky Gmiterkové Kristian v montérkách s podtitulem Hvězdná osobnost Oldřicha Nového mezi kulturními průmysly, produkčními systémy a politickými režimy v letech 1936—1969. (Text je dostupný zde a měl by také vyjít knižně v nakladatelství NFA.)

Oldřich Nový v rozhlasovém studiu

Mé děvče má svůj doktorát za pultem…

Speciální vydání pořadu Reflexe obsahuje také písně Dnes v noci, Mé děvče má svůj doktorát za pultem, skladbu z rozhlasové nahrávky představení Mam’zelle Nitouche a z Rozhlasové půlhodinky, pořadu Oldřicha Nového, vysílaného v srpnu 1964, kde Oldřich vypráví o prospěšnosti aperitivu…

Oldřich Nový - 40. léta
autoři: Pavel Sladký , Šárka Gmiterková
Spustit audio

Související