OLÉ OLÉ OLÉ! Nechte se strhnout mexickou vlnou na irském punku i hlukovou tsunami z Japonska

22. červenec 2020

Rubrika, která představuje zajímavé živáky, dostala tentokrát trochu nečekaný twist. Sešly se v ní kapely z opačného spektra punkrocku, každá z nich pracuje s úplně jinými výrazovými prostředky. V obou případech to ale dopadlo skvěle.

Jedna z největších hitovek irishpunkové kapely Flogging Molly obvykle působí jako další standardní svižná několikaminutovka, která má zaburácet sálem a přenechat místo té následující. Její tempo je sice od začátku naprosto strhující, ale nic nenasvědčuje tomu, že to bude s Black Friday Rule tentokrát trochu jinak. První náznak přijde až ve chvíli, kdy místo finálních akordů nečekaně zazní nápěv It´s a Long Way To Tipperary, který přejde v dlouhou improvizační pasáž. V tu chvíli se začne zpěvák Dave King vyptávat vyprodané haly, jak to mají návštěvníci s fotbalem. Poté co jim stačí vysvětlit, že fotbalová reprezentace Irska se právě dostala na čelo kvalifikační skupiny o mistrovství světa, a on má tedy velký den, požádá přítomné fanoušky, ať to oslaví s ním. A ti se nenechají dvakrát přemlouvat.

Z husté kouřové clony, která halí prostor do mystického oparu se ozývá první vazba, která neustále sílí a přechází v drtivý, pomalý a pečlivě vysoustružený kytarový riff. Koncert japonských Boris graduje. Mlhu sice tentokrát neuvidíte, ale i tak se vás bude tento zážitek fyzicky dotýkat, zvláště když dáte volume trochu doprava. Atsuo, Takeshi a Wata dokážou skladbou The Power ze svého striktně dronového arzenálu s přehledem rozvibrovat podlahu i ve vašem pokoji. A ukázat vám, že při demonstraci kytarové síly není prostor na kompromisy.

Jak oslaví Los Angeles úspěch irského fotbalu? Jak se dostal Viktor k Esgmeq a jak rozmanité novinky nás tentokrát čekají? Vše a mnohem víc zjistíte v dalším dílu Modelářů!

Playlist:

Full of Health – s/t, 2:14 (Loma Vista Recordings)
Power Alone  Self Fulfilling Prophecy, 2:37 (Indecision Records)
Jehnny Beth  How Could You, 3:00 (Universal)
Nordra  Transcendence 2, 7:11 (Sige)
Esgmeq  Oslí hlava, 2:46 (Silver Rocket)
Flogging Molly  Black Friday Rule, 11:56 (Side One Dummy)
Boris  The Power, 7:26 (Sargent House)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.