Olympiáda obyčejných lidí. Virální výzva s přecházením vratké pyramidy byla tak nebezpečná, že ji TikTok zakázal

6. září 2021
Fenomem

Letošní olympijské hry konané v japonském Tokiu žádný výrazný mem nevytvořily. Místo špičkových profesionálních sportovců nicméně internet v srpnu zaujaly jiné výkony – ty, které předvádí lidé v rámci výzvy s přepravkou na mléko (anglicky Milk Crate Challenge). Její pravidla jsou následující: vezmete 49 plastových přenosek na potraviny, postavíte z nich pyramidu, po níž pak musíte přejít, aniž by se rozpadla. A samozřejmě to někdo musí natočit a zveřejnit na sociální síti.

Projděte si pár videí a zjistíte, že výzva se dá splnit. Problém je ale ten, že drtivá většina pokusů se neobejde bez majestátního „držkopádu“ a spousta lidí už kvůli výzvě skončila v nemocnici se zlomenými končetinami nebo dislokovanými klouby.

O nebezpečnosti Milk Crate Challenge začala koncem měsíce referovat velká americká média. TikTok zareagoval tím, že zrušil její hlavní hashtag, čímž vlastně ukončil i virální šíření výzvy.

Účastníci podobných internetových výzev se vždy pohybovali na hranici mezi hrdinstvím a stupiditou. V minulosti jsme tu měli třeba challenge s litím lepidla do vlasů, polykáním kapslí na praní nebo pojídáním kukuřice pomocí vrtačky.

Milk Crate Challenge se zařadí k těm bláznivějším a nebezpečnějším, na druhou stranu ale pořád platí, že kdyby podobné výzvy byly jednoduché a bezpečné, nejspíš by je nikdo nedělal.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč se lidé dobrovolně vystavují nebezpečí zlomení kostí nebo dislokace kloubů. Je Milk Crate Challenge nejšílenější internetová výzva historie? Proč ji TikTok zakázal? A kdo ji nakonec vyhrál?

autor: Karel Veselý
Spustit audio