Ondřej Konrád: Měl by se premiér postit i po adventu? Trvale?

17. prosinec 2018

Nevíme, jak obvykle prožívá současný český premiér období adventu, čas rozjímání a dobročinnosti před svátky narození i druhého příchodu Spasitele.

Ale letos to tedy v jeho případě na nějaké duchovní zklidnění nevyhlíží. Prozatím sice upadla do dřímoty kauza záhadného pobytu jeho syna na Krymu a v separatistické části Ukrajiny, ale přišly jiné věci.

Premiéra na stole komise

Evropský soud pro lidská práva rozhodl o nepřijatelnosti stížnosti Andreje Babiše ohledně verdiktů o jeho spolupráci s totalitní politickou policií, a pak - což je podstatně závažnější - europoslanci masivní většinou souhlasili s usnesením, podle kterého může být český premiér ve střetu zájmů skrze unijní dotace pro gigantickou skupinu Agrofert.

Jiří Pehe: Pro Babišovy problémy je Česká republika malá

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš se považuje za politika evropského formátu. Často cestuje do zahraničí a dělá mu dobře, když ho kamery zabírají v přítomnosti jiných evropských politiků.

Babiš sice stále tvrdí, že s ní nic nemá, vložil ji přece disciplinovaně do svěřenského fondu. Jenže to je právě zpochybňováno. Podnět k tomu dala organizace Transparency International k Městskému úřadu v Černošicích, kam občan Babiš spadá bydlištěm. Podle zjištění neziskovky je totiž pořád konečným příjemcem výnosů skupiny.

A to bude na podkladě analýzy svých právníků šetřit i Evropská komise; zatím na stole případ šéfa vlády, který může osobně profitovat z unijních prostředků, neměla. Vyplácení dotací Agrofertu už také v létě pozastavila a vyloučeno není ani vracení peněz. Například vloni Agrofert inkasoval z EU přes dvě miliardy korun.

Praha – Brusel – Černošice 

Že v tak vysoké hře figuruje sedmitisícová aglomerace vypadá sice skoro jako z nějakého humoristického románu a tamní úřad z toho také může být jelen. Jenže kdo ví, jestli jde o roli zcela zanedbatelnou.

Lída Rakušanová: Konflikt s Bruselem na obzoru

Andrej Babiš

Bude líp, sliboval Andrej Babiš voličům. Teď to vypadá, že jeho vinou bude hůř.

A konec konců, Černošice se tak dostávají do vysoké společnosti. Neboť jen během pondělí se vlastně tím samým jako tamní úřad bude zabývat i nejvyšší správní orgán republiky, tedy česká vláda. A v Bruselu i ministři zemědělství členských států.

Městečko na březích Berounky se tedy bez větší nadsázky stává součástí ošemetného nejen státního ale dokonce kontinentálního problému. Který, jak říká Transparency International, by ovšem mohl Andrej Babiš vyřešit v zásadě lehce. Když totiž Agrofert přestane dotace čerpat.

Protože, co si budeme povídat, že by premiér holding prodal anebo se poroučel z politických postů, čekat nelze. A jak víme od týdeníku Respekt, evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger v neveřejném dopise navrhuje českému premiérovi vlastně to samé: buď se odstřihnout od Agrofertu, nebo aby ten přestal brát dotace, případně má šéf vlády přestat zasahovat do veškerých rozhodnutí dotací se týkajících. Plus navíc cele zveřejnil svůj majetek.

Ondřej Konrád

Tudíž to vyhlíží, že Babiš asi bude muset dříve či později cosi učinit. Agrofert, aspoň podle některých zemědělských expertů, prý přežije i bez evropských peněz. Tak sláva. A Babiš se zas skoro určitě nechce připravit o výsadu setrvat mezi evropskými státníky jako jejich relevantní partner. Ale je to jistě bolestné dilema. Nic pro adventní meditaci.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.