Ondřej Lipár vydává Komponent po deseti letech. Čekat se vyplatilo

15. leden 2014
Liberatura

Svou první sbírku, Skořápky , vydal básník Ondřej Lipár v roce 2004. Na překvapivě dlouhou dobu se pak knižně odmlčel, publikoval na svém blogu, v časopisech, veřejně četl a taky fotil – hlavně portréty spisovatelů ve své domovské literární kavárně Fra. Právě v místním nakladatelství také před pár týdny vydal svou druhou knihu, Komponent.

„První sbírku jsem vydal v jednadvaceti. Musel jsem něco načíst, nabrat nějakou zkušenost. A taky něco napsat a dojít k tomu, že z toho napsanýho teprve až něco je dobrý a za něčím si stojíš,“ vysvětluje Ondřej Lipár, proč deset let nevyšla žádná jeho kniha. Přiznal taky, že už se k publikaci několikrát schylovalo a že útlý Komponent je v podstatě část z původně delší sbírky po redaktorském zásahu básníka Petra Borkovce. Zároveň vysvětluje, že název mu asociuje člověka zapřaženého do práce: „Člověk je jedno kolečko ve velkým soukolí.“

Na novou Lipárovu knížku se hlavně díky textům reflektujícím život v open spacech, v kancelářských budovách protkaných rourami klimatizací vyplatilo čekat. Poslechněte si, co o Komponentu říká sám autor a nechte se nalákat ukázkami básní.Naživo je můžete slyšet na křtu v kavárně Fra už 28. ledna večer.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.