Online realita se od té offline nedá oddělit, to musejí děti vědět, říká odbornice na kybernenávist

10. červen 2020

Děti v Česku se setkávají s kybernenávistí více než jejich vrstevníci jinde v Evropě. Nejnovější výsledky evropského výzkumu, který se dlouhodobě věnuje chování dětí na sítích, ukazují, že české děti mají zkušenost s nenávistným obsahem na internetu ze všech nejčastější. „Kybernenávist přitom ohrožuje soudržnost společnosti a posiluje diskriminační postoje vůči už tak zranitelným skupinám,“ varuje spoluautorka výzkumné zprávy, socioložka Marie Bedrošová.

Podle průzkumu, kterého se zúčastnilo skoro 9500 dětí z deseti zemí Evropy, to jsou právě Češi ve věku 11–17 let, kdo na internetu přichází do kontaktu s nenávistným obsahem nejčastěji. Tuhle zkušenost má 59 % dětí, podle autorů zprávy narůstá jejich podíl s věkem. „Za takový výsledek může být do určité míry zodpovědná metodologie, důležitou roli ale hraje to, jak různorodá společnost v daném státě žije a jak online i offline nenávistné obsahy reguluje stát nebo poskytovatelé platforem,“ vysvětluje socioložka Bedrošová.

chlapec u počítače - dítě s počítačem

Češi se podle ní v komunikaci na sítích nijak zvlášť nevymykají evropskému standardu. Jako zásadní uživatelskou radu rodičům doporučují psychologové i sociologové z autorského týmu otevřenou komunikaci s dětmi o tom, co na sítích zažívají.

I rodiče ale mají v otázce nahrávání na smeč nenávistnému obsahu máslo na hlavě. V rámci průzkumu 24 % českých dětí přiznalo, že jejich rodiče umisťují na sociální sítě jejich fotky nebo informace o nich bez jejich vědomí nebo svolení. „Musíme si uvědomit, že když fotky dětí na internet nahrajeme, budou tam dostupné i v době, kdy by se za ně mohlo stydět nebo kdy by chtělo mít možnost si samo zvolit, jaké informace jsou o něm veřejně dostupné. I když rodič fotku později smaže, nemusí to stačit, pokud ji například někdo jiný nasdílel jinam,“ upozorňuje Bedrošová. „Šest procent dětí pak přiznalo, že kvůli tomu, co jejich rodiče sdíleli, se jim pak někdo na sítích posmíval nebo se k nim ošklivě choval,“ dodává.

Jak můžou rodiče zabránit tomu, aby bylo dítě na sítích obětí nebo agresorem? Jaká jsou základní pravidla bezpečné online komunikace?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka