Opioidy, kolonizace a kybernetický Tiger King. Kritici hodnotí nejlepší letošní dokusérie

14. červen 2021

„Emoční žurnalista“ Adam Curtis přišel s novou obří sérií shrnující jeho dosavadní tvorbu. Původem haitský režisér Raoul Peck zase v sérii Stručné dějiny vyhlazování podnikl útok na falešné představy Západu o koloniální historii. Dokumenty Q: V oku bouře a Zločin století mají konkrétnější témata (konspirační teorie a opioidovou krizi v USA), ale také patří ke špičkovým dokumentárním seriálům.

„Adam Curtis vytváří kolážová díla, kde převypravuje dějiny dvacátého století,“ říká o výrazné osobnosti britského dokumentu televizní kritička Táňa Zabloudilová. Jeho nová série Can't Get You Out of My Head shrnuje témata jeho předchozích filmů. „Když ten seriál viděl Alan Moore, řekl, že je to, jako když máte špatný sen, ale probudíte se z něj a můžete jednat,“ dodává Táňa, která je ale k burcující síle Curtisovy novinky spíš skeptická.

„Curtis je takový komerčně přitažlivější Karel Vachek, zatímco Raoul Peck je člověk, který vás reálně provokuje,“ srovnává filmový kritik Kamil Fila Curtisovu novinku s esejistickým seriálem Stručné dějiny vyhlazování haitského režiséra Raoula Pecka, který se zabývá kolonialismem, genocidami a vztahem bělochů k jiným rasám. „Stejně jako Curtis i on říká, že problém není s nedostatkem faktů a znalostí, ale že je důležité celou tu otázku pochopit emočně.“

„Od roku 2000 umřelo v USA asi půl milionu lidí na předávkování opioidy,“ otevírá Táňa téma dokumentární série Zločin století. „Ten dokument ukazuje, že celý problém způsobil cílený, promyšlený zločin farmaceutické firmy.“ Kamil se zase podíval na sérii Q: V oku bouře o konspirační teorii QAnon. „Je to kybernetická detektivka, která je natolik bizarní, že to působí tak komicky a zvláštně jako nedávný Tiger King,“ libuje si.

Více o emoční žurnalistice, adrenochromu a srdci temnoty si poslechněte v rozhovoru o nových dokumentárních seriálech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.