Opravná zkouška Ena a Hydea dopadla chvalitebně

22. červenec 2014

Dvě osobnosti britské hudební scény, Brian Eno a Karl Hyde, vydaly před nedávnem společné album Someday World. Kolekce překvapivě popově znějících songů kritiku moc nenadchla a ani kolega Jan Macháček album nijak zvlášť nevychválil. Jenom několik týdnů po Someday World přicházejí Eno a Hyde s hudebním reparátem, deskou High Life. Prošli do dalšího ročníku?

Rychlý vznik novinky High Life vysvětlovali Eno a Hyde v rozhovoru pro BBC 6 takto: „Je to úplně nový materiál. Když jsme dokončili první desku, shodli jsme se, že to vlastně není to album, které jsme chtěli udělat. A tak jsme pokračovali dál.“ Že High Life není jenom B strana předchozí Someday World, opravdu poznáte. Zvuk nové desky je podstatně uvolněnější a daleko spíš než do kategorie popu by spadal někam do ambientu. Zatímco tracky na Someday World byly postavené z nedodělaných nápadů nalezených na Enově starém harddisku, na nové desce byl vztah obou spolupracujících (které doplnilo ještě několik dalších hudebníků) vyrovnanější a do Enova studia se tentokrát muzikanti vraceli s nepopsaným listem. High Life vzniklo po pětidenní improvizační seanci a vyšlo v době, kdy měli Eno a Hyde pilně promovat svou debutovou desku.

Pokud vám hudební improvizace nic neříkají, album High Life pro vás nejspíš nic nezmění. Enova a Hydeova radost z živé hudby na albu samozřejmě funguje hůř, než kdyby ji přímo předávali publiku někde v koncertním sále (i když údajně ve studiu publikum měli). Na druhou stranu nejsou jamy na High Life úplně nudné. Až na výjimky, jako je Moulded Life, kde se protivný funky riff opakuje tak dlouho, až vás nakonec uspí. Dojem ale napraví například závěrečná Cells & Bells, nejpomalejší, ovšem taky nejemotivnější skladba celé desky.

03167247.jpeg

High Life není pro všechny, ani pro velké fanoušky další tvorby Briana Ena nebo Karla Hydea. Dost možná zklame i posluchače, kteří si oblíbili popové songy z jen o několik týdnů staršího alba Someday World. Pro rozjímavé typy může ovšem High Life být ideální nahrávkou.

Hodnocení: 70 %
Eno & Hyde – High Life (Warp Records, 2014)

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.