Ordinace po patnácti letech není jedničkou v prime timu. Unavili se diváci, nebo formát?

17. březen 2020

Skoro před patnácti lety odstartoval na komerční televizi Nova jeden z nejúspěšnějších seriálů české televizní historie. Od letošního ledna ale neotřesitelnou pozici Ordinace v růžové zahradě jako jedničky úterní a čtvrteční sledovanosti vystřídala Slunečná. Co je za ústupem sledovanosti nekonečného seriálu z prostředí nemocnice na kraji Kamenice? Poslechněte si nový díl popkulturního pořadu.

Sledovanost ovlivnilo podle divaček více faktorů, mimo jiné paradoxně i filmovější způsob natáčení. „Nepřijde mi sice, že by se nějak výrazně nálada seriálu změnila nebo by nereagoval na posuny ve společnosti, ale je fakt, že má Ordinace silného rivala v podobě konkurenčního seriálu televize Prima Modrý kód, který se odehrává ve stejném prostředí. Další téma je i zpětné zhlédnutí. Divácký trend, kdy si to nepustím v úterý, ale například až později ve středu. I to může čísla výrazně ovlivňovat,“ zamýšlí se Hana Bártová a Anna Vodrážková dodává: „Modrý kód sice napřímo Ordinaci neporazil, to se povedlo až seriálu Slunečná, který je z prostředí malé farmy. Ten vyvinula pro televizi Lenka Hornová, která ironií osudu několik let vedla právě Ordinaci. V jednom rozhovoru se sama zmiňuje o tom, že střílela pomyslně do vlastního dítěte.“ Které postavy obě divačky zaujaly nejvíce a proč?

O nekonečném seriálu dokonce vznikla i etnografická práce, jak připomíná moderátorka Radia Wave Hana Řičicová. Absolventka katedry sociologie FSS MU v Brně Iva Baslarová ve své disertační práci zkoumá, jak se publikum Ordinace v růžové zahradě genderově vztahuje k zobrazeným postavám, charakterům a jednáním v souvislosti s vlastním vnímáním. Hned v úvodu své práce píše, že poprosila několik kamarádek a kamarádů, aby jí průběžně nahrávali díly. S překvapením zjistila, že se tito přátelé začali na dané pořady dívat a nakonec se na nich stali „závislými“. O ději se vyjadřovali kriticky, ale pobaveně a u televize zůstali i poté, co jejich pomoc nepotřebovala.

Čtěte také

Hned na začátku nového dílu Kompotu přišla řeč také na finále pekařské a cukrářské show Peče celá země. Ta se o sledovanost bát nemusela. Vítězství Petry, která nadchla porotce nejen svým extrovertním dortem, sledovalo 1,7 milionu diváků. „Myslím si, že vyhrála soutěžící, která si to zasloužila. Líbilo se mi i vysvětlení poroty, která zhodnotila nejen její pekařský um a konzistenci v rámci celé soutěže, ale zároveň i to, co jsme minulý týden v Kompotu hodnotili kladně my. Petra byla na lidské úrovni fajn, všem pomáhala s recepty nebo půjčovala suroviny. V těchto časech je Petra krásný příklad toho, jak se to má dělat,“ shrnuje závěr show blogerka Jana Patočková. Jak hodnotila poslední díl Hana Trojánková Biriczová, která viděla tento pořad úplně poprvé?

Před patnácti lety zažil český televizní svět asi nejsilnější podzimní sezonu. Start VyVolených, Ulice či Ordinace v růžové zahradě si pamatují mnozí z nás. Jak ale působila na diváky první sezona seriálu ze světa gynekologie? Věděli jste, že vznikla i slovenská verze? Jak seriál pomohl gynekologické osvětě? Poslechněte si další bizarní informace ve zbytku dílu Kompotu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.