Ortenovu cenu získaly Hanusovy sonety

16. květen 2014

Ondřej Hanus převzal za svou druhou sbírku Výjevy ve čtvrtek v podvečer Cenu Jiřího Ortena, ve které se utkaly tři silné a velmi rozdílné básnické sbírky. Spolu s Hanusem byli nominováni ještě Martin Poch a jeho sbírka Jindřich Jerusalem a náš kolega Jonáš Zbořil se svým debutem Podolí. A že šlo letos o souboj velice vyrovnaný, potvrdili v zákulisí i organizátoři.

Ondřej Hanus zaujal už ve své prvotině Stínohrad tím, že si pro své verše vybral – pro mnohé dost překvapivě – skoro až archaickou formu sonetů či gazelů, na což navazuje i v oceněné sbírce, kterou tvoří 40 básní-výjevů. „Mě lákalo zkusit kombinaci něčeho starého a něčeho současného. Ono se sice zdá, že se to vylučuje, současnost s těmi sonety, ale není to pravda,“ vysvětlil Ondřej, co ho lákalo na sonetech.

Avizuje ovšem, že s těmito útvary sešněrovanými pravidly skončil právě touto sbírkou – stejně jako například s tématem smrti, která je v obou jeho knihách intenzivně přítomná. „To je přesně jedno z těch témat, která bych v sobě chtěl touto sbírkou vymýtit, protože o tom nejde psát donekonečna a život je daleko zajímavější než smrt. Explicitně je to vlastně řečené v tom posledním výjevu – všechna svá mrtvá a přejetá koťata, což je pro mě velké trauma z dětství, tam nechám ožít, zpětně je přivádím ze záhrobí. Podstata téhle knihy je překonání sebe samého a svých starých postojů, názorů a traumat.“

02868237.png

Se sonety a smrtí se Ondřej Hanus rozloučil ve zmíněném posledním, 40. výjevu oceněné sbírky takto:

Čtyřicátý výjev (poslední)když v lesoparku prší perleť dlaní tě jemně osuším jazykem někdejšího patetika jenž byl mi všímzemřu-li, zemřu v tobě, malou smrtí, která mě neděsí stínohrad padl, nová země je pod novými nebesya dosud není zmapována mí mrtví sedí na plovárnách a koťata mi leží v klíněpozdravy smrti, sbohem hlíně a poslední verš pro poslední sonet fialko, už tebou budu navždy vonět

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.