Osamělá žena falšovala ruské dějiny a v Brně se bojovalo o petržel. To jsou nej zprávy týdne

29. červenec 2022

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejkřupavější dalamánky ze zpravodajské pekárny. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanku jako milovnici historie zaujala zpráva o tom, že Číňanka, na internetu vystupující pod přezdívkou Zhemao, strávila roky psaním alternativních popisů středověkých ruských dějin na čínské Wikipedii. Na platformě popisovala vymyšlené bitvy i postavy. Činila tak prý proto, že se cítila osamělá. Lež má ale krátké nohy, a tak se na vše přišlo. Zuzanu zase dojala informace o tom, že poslíček rozvážející pizzu vtrhl do hořícího domu a z plamenů zachránil pět dětí.

Nejvíce pozornosti ale obě moderátorky věnovaly krimizprávě z brněnského trhu, kde se do sebe pustil výřečný prodejce zeleniny s mudrujícím důchodcem. Spor se rozhořel, jakmile ze sebe senior vysoukal jízlivé poznámky na adresu stánkaře a jeho údajně malé předražené petržele. Trhovec si ale nic nenechal líbit a okamžitě přešel do protiofenzivy. Po vzájemných slovních výpadech došlo i na drsné výhrůžky, a tak se do akce dostali strážníci. Ještě, že máme strážce dobrých mravů, myslí si o celé věci Mikrovlnky.

Je mezi chrabrým poslíčkem, nedokonalou petrželí a lhářkou se zájmem o dějepis nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.