Oslavujte svá těla! Zvukové ohňostroje k tomu spouští Sofia Kourtesis, Erica Banks i Purple Disco Machine

24. únor 2021
Topinky

Málokdy nám rapper sděluje, že to jde i beze slov. Slovenský auto-tunový bijec Shimmi ale ví, o čem mluví. Hudební novinky posledního únorového týdne k vám nicméně budou promlouvat mnoha jazyky: čeká vás španělský deephouse, rychlopalný dominikánský rap, anglický dreampop i ghansko-australské R&B. Buss It!

Sofia Kourtesis – La Perla

Credits: Sofia Kourtesis
Label: Technicolour
Album: La Perla single

V Berlíně usazená peruánská producentka Sofia Kourtesis loni prorazila na mezinárodní scéně svým EPčkem Sarita Colonia plným delikátního housu. Svým skvělým novým trackem La Perla, který napsala s myšlenkou na očistné účinky moře i svého tehdy umírajícího otce, anoncuje nové minialbum Fresia Magdalena, jehož název je pro změnu poctou jménu její matky. Sofia sice už dříve využívala terénní nahrávky a samplovala svůj hlas, na tracku La Perla ale vůbec poprvé zpívá. Její útulný deep house asociuje svou kvalitou i soundem tvorbu gigantů typu M83, The Field nebo Four Tet, přesto ale zůstává naprostým originálem.

Erica Banks – Buss It ft. Travis Scott

Credits: Erica Banks, Jacques Berman Webster II, C. Brown, C. Haynes, D. Ford, E. Breaux, J. Blackwell, J. Webster, P. Williams
Label: 1501 Certified Entertainment / Warner Records
Album: Buss It single

Skladba Buss It texaské rapperky Ericy Banks loni vybuchla na TikToku, když inspirovala virální taneční #BussItChallenge, která přiměla lidi všech tvarů a velikostí, aby oslavili svá těla (především pak jejich zadní část). My si teď do playlistu nasazujeme aktuální remix rapového hitu, který sampluje Nellyho (Pharrellem produkovanou) klasiku Hot in Herre. Hostuje na něm jedna z největších současných trapových stars Travis Scott, který do tracku vpašoval porci svých typických auto-tunových ad libs.

Purple Disco Machine – Fireworks ft. Moss Kenna & The Knocks

Credits: Moss Kena, Tino Schmidt, Paul Harris, Benjamin Ruttner, James Patterson, Amir Saleem
Label: Columbia
Album: Fireworks single

Německý DJ a producent Purple Disco Machine (Tino Piontek) je ve svých jednačtyřiceti letech už veteránem klubové scény, konečně ale zažívá velký průlom. Postaral se o něj singl Hypnotized, který loni v létě bodoval po celé Evropě. Teď na jeho úspěch pravděpodobně naváže chytlavá novinka Fireworks, kde dostala prostor britská písničkářka Moss Kena a newyorský dětský sbor The Knocks. Právě jejich optimistický refrén o „better days and tomorrows“ by z písně mohl udělat hit.

 

El Fecho RD & You R – Teteo (Remix)

Credits: El Fecho RD, You R
Label: 829 Music Urbano
Album: Teteo (Remix) single

Rok trvalo, než se skladba Teteo rappera El Fecho RD dostala z undergroundu a latinskoamerických playlistů i do těch mainstreamových a globálních. Výrazně jí pomohl nový remix s rapperem You R, ke kterému vznikl i videoklip. Dvojice z Dominikánské republiky ve skladbě představuje energický styl dembow, příbuzný reggaetonu. Píseň Teteo se také globálně šíří díky tiktokové výzvě, v níž se fanoušci snaží napodobit rychlopalný rap El Fecho RD. Samozřejmě se to podaří jen málokomu.

 

Genesis Owusu – Gold Chains

Credits: Kofi Ansah, Andrew Klippel, David Hammer, Kirin J Callinan, Julian Sudek, Michael Di Francesco
Label: House Anxiety / Ourness
Album: Smiling With No Teeth

Excentrický ghansko-australský zpěvák Genesis Owusu vypráví poutavé historky za ozvuků sofistikovaného hiphopu, R&B a funkových groovů, které lze jen těžko setřást. Na novém singlu Gold Chains ukazuje, že ze zlatých řetězů se mohou stát okovy; skladba je předzvěstí jeho dlouho očekávaného debutového alba Smiling With No Teeth, které vyjde 5. března. „Byl to jeden z prvních tracků, které jsem pro album napsal. Přiměl mě přemýšlet nad neduhy naší profese, ve které musíte být stále víc a víc produktem, spíš než poskytovatelem produktu. Text tracku nastavil tón pro zbytek alba,“ říká o funk-rapové novince. Mezi jeho studiové spoluhráče patří třeba i australský zpěvák Kirin J Callinan, kterého můžete znát z našeho playlistu. Videoklip, ve kterém Owusu sleduje sám sebe, je o mělkosti těch, které často mylně považujeme za modly.

Shimmi – Bez slov

Credits: Oliver Šimák
Label: BLAS / Universal Music
Album: Bez slov single

Vycházející hvězda slovenského rapu Shimmi, který auto-tune nazývá svým otcem, se nedávno zabydlel v Praze a má na kontě mimo jiné spolupráci s Hugo Toxxxem. V našem playlistu se už nějakou dobu můžete setkat s trackem Lifestyle jeho kolegy Frayera Klexkinga z BLAS crew, na jehož debutovou desku propůjčil dva povedené featy. Na hymně o užívání si života bez řečí a klidně i broke s názvem Bez slov pokračuje v chytlavých, auto-tunem prošpikovaných melodiích. O produkci tracku se postaral jeho častý spolupracovník Milly a nechybí k němu ani videoklip od kreativního kolektivu We Don’t Care We Create.

 

Elio – Charger ft. Charli XCX
Credits: Charlotte Grace Victoria Lee, Andy Seltzer, Brett McLaughlin
Label: Project Gold
Album: Charger single

Velšská hvězdička Elio (Charlotte Lee) nedávno oslavila dvacáté narozeniny a v lednu poprvé výrazně promluvila do hitparád EPčkem Can You Hear Me Now. Na něm byla i skladba Charger, která se aktuálně dočkala nové remixové verze. Za ní nestojí nikdo jiný než Charli XCX, kterou si Elio pozvala v minulosti do role konzultantky. Nová podoba písně má díky Charli XCX rysy hyperpopu a tematicky sedí i blikající video, v němž se mihne i zmíněná hvězda.

Pale Blue Eyes – Motionless

Credits: Lucy Board, Matthew Board
Label: Broadcast Recordings
Album: Motionless/Chelsea single

Motionless je áčková strana debutového singlu Motionless/Chelsea anglické dvojice Pale Blue Eyes usídlené v hrabství Devon na jihu Anglie. Duo Lucy Board a Matthew Board toho o sobě zatím příliš neprozradilo, záchytným bodem ale může být aspoň účast zvukového inženýra Deana Honera, který v minulosti spolupracoval třeba s International Teachers Of Pop. Pale Blue Eyes v sobě, na rozdíl od zmíněných kapel, nemají tolik potřeštěného dadaismu, vychází spíš z melancholického zvuku raného shoegazu a dreampopu. Oba singly každopádně stojí za to a na debutové album, které už je údajně natočené, se těšíme.

 

Do čeho by se chtěl Filip zabalit? Umí Aleš adlibovat? Existují nějaké tiktokové challenge i pro lidi Filipových tvarů? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka