Osobák #7: Plavání. V bazénu s českou plavkyní roku Simonou Kubovou Baumrtovou

20. leden 2020

Devátým rokem trénuju v pražských Vysočanech plavání předškolních a školních dětí. Mám trenérské zkoušky, nicméně jsem spíš teoretik. Nikdy jsem v bazénu nezávodil, ale plaveckou techniku bych měl mít zvládnutou. „Tak tady je trošku horší. Tady budu kritická,“ hodnotila můj znak aktuálně nejlepší česká plavkyně Simona Kubová (dříve Baumrtová), která v dalším Osobáku přijala roli mé plavecké trenérky.

Simona Kubová je česká plavkyně narozená v Chomutově, která se specializuje na znak. Je mnohonásobnou mistryní České republiky a držitelkou pěti českých plaveckých rekordů. Loni se jako první z domácích sportovců kvalifikovala na letní olympijské hry 2020 v Tokiu a v polovině ledna už pošesté ovládla svazovou anketu o nejlepšího českého plavce roku.

Poté co mi Simona ohodnotila všechny plavecké způsoby a vysvětlila správné provedení startovního skoku, jsem se jí zeptal, jestli jako profík stíhá vnímat i hobby plavce. „Každé ráno trénuju v jednom bazénu s veřejností. Jsem hodně všímavá,“ říká a následně mi začíná popisovat nejčastější chyby hobby plavců. Probrali jsme i výběr správných plaveckých pomůcek, „škodlivost“ chlóru i to, proč je pro naše tělo kontraproduktivní plavání s hlavou nad vodou.

Poslechněte si další díl podcastové série Osobák a vyrazte do bazénu!

Osobák je podcastová série Radia Wave vytvořená ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu MujRozhlas.cz. Představuje moderátora Martina Minhu v roli hobby sportovce, který pod dohledem profesionálů absolvuje na vlastní kůži tréninky osmi vybraných sportovních aktivit. Osobák můžete od 9. prosince poslouchat na audioportálu a v aplikaci mujRozhlas.cz i na wave.cz/osobak. Přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autor: Martin Minha
Spustit audio