Osobák #8: Snowboarding. Ve švýcarských Alpách exkluzivně s Šárkou Pančochovou

27. leden 2020

Premiéry všech dílů podcastové série Osobák probíhaly v prosinci a lednu. Napadlo nás tedy zakončit celou sérii právě některým ze zimních sportů. Volba nakonec padla na snowboarding.

Snaha naučit se na snowboardu je u mnohých z nás nepochybně motivována touhou skákat. Zavolal jsem tedy sportovkyni, která je – co se týče skoků a triků – zřejmě nejlepší v České republice – Šárce Pančochové. A protože se v sezoně česká freestyle snowboardistka na domácích horách nepohybuje, s celým štábem Osobáku jsme za ní vyrazili natáčet do švýcarského Laaxu, kde ji čekaly závody v rámci Světového poháru.

Šárka Pančochová je česká reprezentantka ve freestyle snowboardingu. Už v roce 2008 se stala juniorskou mistryní světa v disciplíně Big Air. V roce 2011 zazářila i na mistrovství světa, ze kterého si odvezla stříbrnou medaili za jízdu v kategorii Slopestyle. Je také držitelkou prestižního křišťálového glóbu ze Světového poháru v sezoně 2013/2014 a na kontě má i tři starty na zimních olympijských hrách (v letech 2010, 2014 a 2018).  

Z natáčení jsem měl velký respekt. Vždyť na snowboardu jsem stál naposledy v pubertě! „To je jako kolo. To se nezapomíná,“ uklidňovala mě Šárka ještě předtím, než jsem si zapnul vázání. Natáčení probíhalo ve snowparku, kde kromě nás jezdily spíš jen samé děti. Po dvou jízdách jsem si ale začínal snowboarding naplno užívat a upřímně mě mrzelo, když se slunce začalo ztrácet za vrcholky Alp a vlekaři nám s přimhouřením oka povolili už jen poslední svezení.

Jak si správně vybrat snowboardové vybavení? Dá se technika naučit podle videí? Jak odbourat strach ze skákání? Je podle české reprezentantky snowboarding pro všechny? Dozvíte se v závěrečném díle Osobáku, tentokrát exkluzivně ze snowparku ve švýcarském Laaxu.

Osobák je podcastová série Radia Wave vytvořená ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu MujRozhlas.cz. Představuje moderátora Martina Minhu v roli hobby sportovce, který pod dohledem profesionálů absolvuje na vlastní kůži tréninky osmi vybraných sportovních aktivit. Osobák můžete od 9. prosince poslouchat na audioportálu a v aplikaci MujRozhlas.cz i na wave.cz/osobak. Přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.